Shutterstock
astroide 2

Kan atombomber beskytte os mod asteroider?

Jeg har hørt, at NASA overvejer at stoppe asteroider på vej mod Jorden med atombomber. Kan det virkelig lade sig gøre?

En atombombe har – i hvert fald i teorien – potentiale til at standse en asteroide. Metoden vil dog formentlig kun blive aktuel som den yderste nødløsning. Det fremgår af et detaljeret arbejde udført af amerikanske forskere i 2021.

Gruppen under ledelse af astrofysikeren Patrick King fra Johns Hopkins University understreger, at den bedste løsning er at opdage den truende asteroide, når den stadig er flere år fra sin kollision med Jorden.

Det giver mulighed for at give den et lille skub, fx med det NASA-udviklede DART-system, som blev testet første gang i september 2022. Skubbet ændrer asteroidens kurs minimalt, men fordi det sker i god tid, er det nok til at afværge sammenstødet.

Mindre asteroider kan dog nå meget tæt på Jorden, inden de bliver opdaget, og her kommer atombomberne ind i billedet.

Patrick King og hans kolleger kørte en vifte af simulationer i computeren, hvor en 100 meter bred asteroide blev bombet, når den var mellem seks måneder og en uge fra Jorden.

Kernevåbnet i simulationen var på et megaton eller ca. 65 gange kraftigere end bomben over Hiroshima, og det var nok til at slå asteroiden i småstykker.

Atomvåben kan blive Jordens redning

Amerikanske og russiske forskere har regnet sig frem til, at en atombombe kan uskadeliggøre en truende asteroide.

bombe taet paa jorden
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Bomben er sidste løsning

Hvis en asteroide er tæt på Jorden, kan sprængning være den bedste løsning. Selv kraftige kernevåben vejer under et ton, som raketter godt kan løfte.

astroide knuses
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Asteroiden knuses helt

Bomben skal kunne slå asteroiden i småstykker. Beregninger viser, at en sprængkraft på et megaton er nok til at pulverisere en 100 meter bred asteroide.

astroide spraenger
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Kun få småsten rammer os

Jo tidligere vi sprænger asteroiden, des bedre. Sker det, når den er to måneder væk fra os, vil kun 0,1 procent af asteroidens masse ramme Jorden.

I 2018 undersøgte russiske forskere muligheden for at bombe en større asteroide på 200 meter. Her viste analyserne, at en sprængkraft på tre megaton er nok – og at effektiviteten øges ved at ramme tæt på asteroidens centrum, fx i et dybt, naturligt krater.

Konkrete forsøg med atombomber mod asteroider er problematiske, fordi internationale traktater forbyder at placere eller sprænge kernevåben i rummet. Men hvis kloden en dag for alvor er truet, er de fleste lande nok villige til at gøre en undtagelse.