Kan benzin blive for gammel?

Hvor længe brændstof tåle at blive opbevaret i en dunk, hvis man fx hamstrer benzin til apokalypsen?

© HBOmax

I zombiefilm og tv-serier som The Last of Us hamstrer personerne brændstof fra bl.a. forladte bilvrag. Men hvis apokalypsen trækker ud, kan benzinens evner hurtigt komme til kort ifølge den danske professor Anne-Belinda Bjerre fra Aalborg Universitet.

"Teoretisk set kan benzin holde i mange år i en hermetisk lukket tank, men hvis der er en lækage, vil benzinen fordampe," siger hun.

Først fordamper de bestanddele, der gør det nemmere for benzinen at antænde i motoren. Det gælder både ethanol og såkaldte lette oktaner, som er de kemiske forbindelser, vi kan lugte ved benzinhanen.

6 måneder kan benzin holde sig i en uforseglet beholder ved 20 grader.

"Benzin er ikke bare én komponent, men indeholder ofte også ethanol og andre tilsætninger, som gør forbrændingen lettere og renere. Hvis du mangler dem, fordi de er fordampet, kan det blive svært at starte motoren," forklarer Anne-Belinda Bjerre.

Vand, ilt og varme ødelægger benzinen

Utætheder i tanken kan også betyde, at ethanolen tiltrækker vand, da det er hydrofilt eller vandelskende. Og vand vil man helst ikke have ind i motoren. Ved kontakt med luften kan benzin også begynde at ilte, hvilket får nogle kulbrinteforbindelser til at danne en klistret film, som heller ikke godt for motoren.

Et sidste problem er temperaturen. Ifølge olieselskabet BP kan selskabets benzin holde seks måneder i en uforseglet beholder ved 20 grader, men kun tre måneder ved 30 grader.