Kan man ikke bare løfte Titanic op til overfladen?

Efter vraget af Titanic blev fundet i 1985, er bl.a. balloner, bordtennisbolde, glaskugler og voks blevet foreslået som midler til at hæve skibet. Hvorfor kan det alligevel ikke lade sig gøre?

© NOAA/IFE/URI

En bjærgning af Titanic er tæt på umulig pga. korroderende saltvand, kraftige havstrømme og ikke mindst jernfortærende mikroorganismer. Nedbrydningen betyder, at forsøg på at bringe Ttianic tilbage til overfladen, vil få vraget til at smuldre.

Bjærgning af hele skibe fra havbunden er dog tidligere gennemført med succes. Fx hævede den danske opfinder Karl Krøyer i 1964 det kuwaitiske fragtskib Al-Kuwait ved at fylde det med 27 millioner kugler af plastmaterialet polystyren.

Al-Kuwait var dog betydeligt mindre end Titanic og lå på lavt vand.

Bjærgning forstyrrer gravfreden

Kun dele af Titanic er blevet bjærget fra havbunden i 3800 meters dybde. I alt er over 5500 genstande bragt op, primært af miniubåde, og på trods af Titanics forfatning lykkedes det i 1998 at hæve en 20 ton tung del af skroget. Særligt denne bjærgning mødte stor modstand.

Firmaet bag, RMS Titanic Inc., blev bl.a. mødt med beskyldninger om, at de var drevet af kommerciel interesse på bekostning af videnskaben, og at de påførte vraget yderligere skade.

De blev også kritiseret for at forstyrre gravfreden for de over 1500 omkomne.

Bakterie æder Titanic

Siden 100 års-dagen for katastrofen i 2012 har vraget været beskyttet af en FN-konvention.

Men snart er der ikke mere at beskytte.

Mikroorganismer er ved at nedbryde Titanic, og en af dem har endda fået navn efter skibet, nemlig bakterien Halomonas titanicae.

Bakterien lever i drypstenslignende rustdannelser, som den selv frembringer.

Da forskere i 2010 opdagede den effektive bakterie, blev det åbenlyst, at Titanic kun havde få årtier igen.

Bakterien anses dog normalt for nyttig, da den bl.a. kan bruges til at fremskynde nedbrydningen af andre skibsvrag og udtjente boreplatforme.

Balloner hæver sunkne skibe

Selvom Titanic næppe bliver hævet, er det faktisk muligt at løfte sunkne skibe op til overfladen igen med et hav af balloner.

© Claus Lunau

1. Vraget fyldes med balloner

Sunkne skibe hæves ofte med luftfyldte beholdere, fx balloner af en meget hårdfør gummiblanding. Ballonerne fordeles i vraget og kan derefter fyldes med trykluft fra overfladen.

© Claus Lunau

2. Løftet foregår i etaper

Ligger skibet på lavt vand, hæves det direkte til overfladen. Ligger det dybere, hæves det i etaper med balloner. Efter hver etape bugseres vraget ind på stadig lavere vand.

© Claus Lunau

3. Turen ender i tørdok

Når skibet er hævet helt op i havoverfladen, slæbes det mod kysten og trækkes ind i en tørdok. Tørdokken kan tømmes helt for vand, så vraget kan undersøges af fx havarieksperter.