CCTV building

Byggeri med fantasi

Højhuse behøver ikke at være kedelige. Mange anerkendte arkitekter har vist, at der er plads til både humor og vovemod, når der skal opføres nye højhuse.

14. september 2010

Fra Videnskabens Univers: I mange år så arkitekterne mest bagud i tiden, når de skulle hente inspiration. Og de valgte stil derefter. De tegnede højhuse, som lignede forvoksede udgaver af katedraler eller forkrampede udgaver af gotiske tårne, men efterhånden fandt skyskraberne deres eget arkitektoniske udtryk.

Til gengæld var der i en årrække en tendens til, at alle skyskrabere kom til at minde om hinanden. Det gjaldt ikke mindst i 1950'erne, hvor beton, stål og glas blev kombineret på næsten samme måde verden over. Men de seneste årtier er der sket meget.

Takket være 3-d-modelleringer, nye materialer og nye teknologier har nutidens arkitekter fået større frihed og større spillerum til at konstruere bygninger, man tidligere ville tro var umulige. Det kinesiske stats-tv’s hovedsæde i Beijing, CCTV, er et eksempel herpå.

Klik dig gennem nogle af verdens fantasifulde bygninger.

Videnskabens Univers

Videnskabens Univers er en enestående bogserie, som bringer dig ud i alle hjørner af videnskabens fascinerende verden. Du kan læse mere om serien og købe den første bog på:

Videnskabens Univers.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.