Smog kontrol

Bygninger bekæmper selv smog

Smog og partikelforurening har årligt millioner af menneskeliv og store klimaproblemer på samvittigheden. Ny teknik skal få bygninger til at æde smog.

6. juli 2015

Problem: Giftig luft og smog dræber os

7,2 mio. dør hvert år af luftforurening med partikler. Partiklerne påvirker også klimaet - fx betyder den ekstremt høje forurening over Sydøstasien, at der falder mindre monsunregn.

Løsning: Bygninger æder smog

Det brune lag af kvælende smog, der indhyller mange asiatiske storbyer kan faktisk bekæmpes af byens egne bygninger. Et tysk firma har udviklet en smart facade, der nærmest spiser smog.

Facaden har en stor overflade og er malet med et nanomateriale baseret på stoffet titaniumoxid, som får energi fra Solens ultraviolette stråling. Facaden virker som en katalysator og nedbryder smog til uskadelige stoffer som ilt, kuldioxid og kvælstof. Overfladen bliver hverken fyldt op eller snavset og kan i praksis fungere i al evighed.

Smog er betegnelsen for problematiske kemiske stoffer, blandt andet kvælstofoxider, NOx’er, som giver luftvejsproblemer og kan være dødelige.

9 udfordringer, der skal løses NU

Mennesket står overfor en række store udfordringer, der skal løses nu, hvis kloden skal have en chance. Heldigvis kommer teknologien til hjælp.

Læs stort tema i Illustreret Videnskab:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.