CITE top

Her bygger de spøgelsesbyen, som ingen skal bo i

Et amerikansk firma vil bruge en milliard dollars på at opføre en mellemstor by, CITE, som ingen skal bo i. Byen skal blandt andet bruges til at teste selvkørende biler i et sikkert miljø.

8. oktober 2015 af Jesper Bindslev

I 2018 står en helt ny by klar til indflytning i New Mexicos ørken. Byen har plads til 35.000 indbyggere og alle moderne faciliteter som indkøbscenter, kraftværk og lufthavn. Men ingen kommer nogen sinde til at bo der, for byen skal udelukkende bruges til at teste ny teknologi.

Selvkørende biler er et eksempel på en teknologi, som er vanskelig at afprøve i en almindelig by. Hvis teknikken svigter, kan det i værste fald koste menneskeliv. Det er baggrunden for, at det amerikanske firma Pegasus Global Holdings nu vil bruge en milliard dollars på at opføre en hel by uden indbyggere.

Byen bliver fuldt funktionsdygtig

Byen, der får navnet CITE (Center for Innovation, Testing and Evaluation) bliver en fuldt funktionsdygtig amerikansk by med vand- og energiforsyning og kommunikationsnetværk. CITE skal dække et 39 kvadratkilometer stort område, der bl.a. omfatter særlige områder til test af nye energikilder, vandteknologi og landbrug.

Byen rummer bl.a. forskellige boligtyper, indkøbscentre, højhuse, parker, kraftværk, lufthavn og landbrugsarealer.

Firmaet, der står bag CITE, beskæftiger sig selv med telekommunikation og anden teknologi, men planen er, at byen også skal lejes ud til andre firmaer og forskningsinstitutioner, der vil teste fx vareudbringning med droner eller oversvømmelsessikrede boliger i et naturligt miljø.

Gigabyer kræver nye løsninger

Flere og flere mennesker bor i byer. Læs om, hvordan ingeniører og byplanlæggere vil løse problemerne med trafik og forsyning i fremtidens gigantmetropoler.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.