Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nattelys fra stor by
© Shutterstock
Teknologi - Bygninger

Hvor meget kan højhuse svaje?

Jeg har hørt, at meget høje bygninger svajer fra side til side. Hvorfor gør de det, og hvor meget svajer de egentlig?

Blæser det kraftigt, får vindens tryk træer til at svaje. Det gør de, fordi deres struktur er eftergivende. Det samme gælder moderne højhuse. De er bygget af relativt lette materialer med et skelet af stål, som giver en smule efter, når vinden trykker ind mod huset. Udsvinget kan være op til en meter, men som regel er det langt mindre, og meget massive skyskrabere som fx Empire State Building svajer højst fem millimeter. Enhver bygning har en egenfrekvens, som især afhænger af dens højde. En skyskraber kan fx have en egenfrekvens på 0,16 Hz. Det betyder, at den er cirka seks sekunder om at svaje fra side til side, og arbejder eller bor man i toppen af et højhus, kan accelerationerne fra svingningerne være så ubehagelige, at man kan føle sig søsyg. Derfor bygger man nu svingningsdæmpere ind i mange højhuse. I verdens højeste skyskraber, Taipei 101 i Taiwan, finder man fx en 730 tons tung betonkugle ophængt på 88. etage. Den stabiliserer bygningen og sørger for at reducere udsvingene med ca. 40 procent. Det er både nyttigt i blæsevejr og ved jordskælv.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul