Kina bygger verdens første skovby

40.000 træer og millioner af planter danner rammen for verdens første skovby. Byggeriet er netop gået i gang i det sydlige Kina.

© Stefano Boeri Architetti

Kina har sat sig i førersædet, når det kommer til grøn energi, og nu bygger den asiatiske stormagt verdens første såkaldte skovby.

Byggeriet af den miljøvenlige by er netop begyndt i nærheden af millionbyen Liuzhou i Guangxi-provinsen.

Skovbyen er tegnet af den italienske arkitekt Stefano Boeri, som bl.a. også står bag den lodrette skov, Bosco Verticale, i Milano. Byen forventes at kunne huse 30.000 mennesker, når den står færdigbygget i 2020.

© Stefano Boeri Architetti

Liuzhou Forest City, som byen er døbt, bliver dækket af natur – heriblandt omkring en million planter og 40.000 træer.

Tilsammen kan byens flora absorbere 10.000 tons CO2, hvilket svarer til udledningen fra over 2100 biler. Til gengæld producerer byen 900 tons ilt årligt.

© Stefano Boeri Architetti

Byen kommer til at fylde et område på ca. 1,75 kvadratkilometer – knap fire gange så stor som Vatikanet – og kommer ud over de 30.000 boliger til at huse et hospital, to skoler og masser af shoppingmuligheder. Et elektrisk tog vil transportere el-biler mellem skovbyen og byen Liuzhou.

© Stefano Boeri Architetti

Al energi i byen er grøn, og kommer fra jordvarmeanlæg og solceller på bygningerne.

© Stefano Boeri Architetti

Håbet er, at den grønne by kan være med til at sænke den ellers stigende gennemsnitstemperatur i området ved at fjerne den varmende CO2. Derudover skal Liuzhou Forest City pleje det lokale dyreliv og forbedre den lokale biodiversitet.

© Stefano Boeri Architetti