Svensk by læsses på lastbiler

Minedrift får jorden omkring Kiruna til at styrte sammen, og den nordsvenske by vil snart følge med i afgrunden. Derfor skal Kiruna flyttes tre kilometer mod øst. Læs mere og se principperne bag flytningen af en hel by i videoen.

Kiruna kollapser under jagten på jernmalm

Den nordsvenske by Kiruna er nabo til verdens største jernmalmmine, og mineselskabet bag har ingen intentioner om at dæmpe aktiviteten i undergrunden. Hvilket er uheldigt for både bygninger og indbyggere.

Jernmalmen strækker sig ind under byen, og hver gang mineselskabet sprænger en ny minegang, kollapser jorden oven over og slår meterbrede sprækker, som truer med at opsluge Kiruna. Hele byen bliver derfor i løbet af de næste 20-30 år flyttet tre kilometer mod øst, hvor Nya Kiruna vil opstå.

Kiruna forsvinder bygning for bygning

Minebyen vil skrumpe gradvist, som disse animerede satellitfotos indikerer:

Kiruna i 2015: Byen ligger klods op ad minen (nederst til venstre). Området umiddelbart vest for byen blev evakueret allerede i 1970'erne, da jorden for første gang slog revner.

Kiruna i 2033: Store dele af den nuværende by er ryddet og et naturreservat er oprettet. Bl.a. har byens banegård og rådhus fået ny adresse.

Kiruna i 2100: Minedriften når sin største udbredelse. Størstedelen af nutidens Kiruna er flyttet, og naturen har indtaget landskabet.

Fremtidens Nya Kiruna: Sådan forestiller ingeniørerne sig, at Nya Kiruna kommer til at tage sig ud omkring byens nye samlingssted, rådhuset "Kristallen". Det oprindelige rådhustårn er genbrugt og opstillet på pladsen.

18.000 mennesker skal flytte fra Kiruna

Kirunas 18.000 indbyggere står over for noget af en flytning, når både hus og habengut skal væk fra farezonen. Læs hele historien om det gigantiske flytteprojekt her: