Ground Zero skyline

One WTC sætter nye standarder for sikkerhed

Opførelsen af det nye World Trade Center på Manhattan er i fuld gang. Med angrebet den 11. september i erindring har ingeniørerne benyttet sig af en række nyudviklede teknikker for at få den optimale sikkerhed i projektet – både under arbejdet, og når skyskraberne står færdige. Illustreret Videnskab har besøgt en af verdens største byggepladser.

Der er varmt og trangt i elevatoren. Mens den langsomt skramler op ad siden på den indtil videre 26 etager høje konstruktion, kommer resten af den 65.000 kvadratmeter store byggeplads til syne gennem trådnettet. Vi er på Ground Zero på Manhattan i sommeren 2010.

En håndfuld bygningsarbejdere iført sikkerhedshjelme, neongrønne veste og tunge støvler prøver med smalltalk at overdøve larmen fra de utallige maskiner. Elevatoren standser, og dørens to halvdele glider henholdsvis op og ned. Tre svedende arbejdere bakser et par trælægter ind, inden turen fortsætter. Vi stopper med et ryk på tyvende. Her er støjen endnu mere intens, men gennem støvet og gnisterne fra svejseapparater høres hyppige tilråb mændene imellem. Det er mest hjælpende ord og advarsler, for “Safety first” er mottoet – ikke kun her i One World Trade Center, projektets kronjuvel, men overalt på den enorme byggeplads.

One WTC udtænkt af mere end 60 arkitekter

Sikkerhed er også nøgleordet bag både design og konstruktion af de nye bygninger, som skal danne fremtidens World Trade Center. Bag projektet, som omfatter en række bygninger, mindeplads, museum og en stor underjordisk togstation, står flere arkitektfirmaer.

Men den vigtigste og højeste bygning, One WTC, er udtænkt af et hold på mere end 60 arkitekter fra det ansete Skidmore, Owings & Merrill. Samme firma har tegnet verdens højeste bygning, Burj Khalifa, som blev indviet i år og har en rekordhøjde på 828 meter. Så høj bliver One WTC ikke, men med 541 meter inklusive spiret slår det alligevel skyskraberrekorden for hele USA.

Sikkerhed når nye højder

Foruden højderekorden sætter One også nye standarder for konstruktion af skyskrabere med nyudviklede teknologier, stærkere materialer og en energibesparende tilgang til værket samt ikke mindst sikkerhed for både bygning og mennesker.

Fokuseringen på sikkerhed skyldes naturligvis frygten for en gentagelse af terrorangrebet den 11. september 2001. Ikke mindst har man været opmærksom på det faktum, at tvillingetårnene led af konstruktionsfejl, der måske førte til kollapset.

Men også simple ting som bredden på passager i tårnet har været under behandling af arkitekterne. Mange mennesker mistede livet under terrorangrebet alene af den grund, at trapperne i tårnene var for smalle. De kunne ikke rumme både panikramte folk på vej ned og brandmænd med redningsudstyr på vej op. Det er der rådet bod på med ekstra brede og tryksikrede trapper samt nye og særligt beskyttede sprinklersystemer. Derudover er der tilføjet ekstra mange adgange fra hver etage til både trapper og elevatorer samt direkte nødudgange til gaden fra alle sider.

Luftfiltersystem beskytter også mod terror

Røgudvikling under brande i højhuse er også årsag til mange dødsfald, og det imødegås med et nyudviklet luftfiltersystem, der endda også beskytter mod kemiske og biologiske trusler som miltbrand, der let kan spredes via luften.

Glasfacaden, den såkaldte “curtain wall”, beskytter mod eksplosioner og især trykbølger. Det laminerede glas i fire lag er tre centimeter tykt, og sammen med stålforstærkede sammenføjninger samt fleksible led mellem glas og bygning vil panelerne i tilfælde af en trykbølge absorbere og kanalisere vibrationerne op og væk fra tårnet.

Facaden er ligeledes konstrueret til at modstå vind og vejr og endda jordskælv. Derudover sikrer glasset mere naturligt lys inde i bygningen, hvilket vil reducere strømforbruget til belysning med 20 procent. Glaspanelerne opfanger samtidig varme fra solen, hvilket igen nedsætter behovet for energislugende klimaanlæg.

Ground Zero building

24 kæmpesøjler giver stabilitet

Tårnet i sig selv er solidt forankret i jorden og stabiliseret af 24 kæmpesøjler. Bygningen bevarer sin stabilitet, selv hvis to vilkårlige søjler bliver ødelagt. Hver af de 24 søjler, som rejser sig i hele bygningens højde, er svejset og boltet sammen af en række mindre søjler.

Men det måske allermest nyskabende sikkerhedselement i Manhattans nye ikon er betonkernen. Den er nærmest en bygning i bygningen, hvor de op til to meter tykke vægge fra kælder til loft danner ramme om elevatorer, ekstra trapper, nødbelysning, ventilationsskakter, kommunikationssystemer, sprinklere, vandpumper samt beskyttede tilflugtsområder på hver etage. Alt er naturligvis indkapslet i ekstra brandsikre materialer.

Cementen til kernen er endnu en nyudvikling, og med en brudstyrke på et ton per kvadratcentimeter er den færdigstøbte beton op til fem gange stærkere end de typer, som normalt anvendes til bygninger, broer og veje.

Bygningens kvadratiske grundform på 61 x 61 meter svarer til arealet af de gamle tårne, men rent designmæssigt stopper lighederne der. Fra bunden glider hver af facadens fire sider støt over i to modsatrettede trekanter. Det giver en perfekt ottekant midt på bygningen, inden tårnet vender tilbage til kvadratet øverst oppe, blot drejet 45 grader i forhold til grundplanen. Øverst bliver der to udsigtsetager i 415 og 417 meters højde – svarende til toppene af tvillingetårnene.

Fra restauranten bliver der udsyn hele vejen rundt, mens tårnet krones af et rundt brystværn, der blandt andet bliver udstyret med en nyudviklet gondol til vinduespudsning, der kan nå alle sider af facaden. Helt i top sidder spiret med et fyr. Det sender lysglimt 360 grader rundt i morsekode: streg, prik. Det er bogstavet N for New York.

Vartegn genopstår

Seks nye bygninger skal erstatte det gamle World Trade Center. Den højeste bliver One WTC, som får en højde på 541 meter og ventes at stå indflytningsklar i løbet af 2013.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.