Indianer bygger skyskraber

Rekordhøje huse

Ordet skyskraber blev i 1800-tallet brugt om huse med bare 10 etager. I dag er det normalt at bygge huse på over 500 meter, og nye rekorder holder sjældent længe. Empire State Building var verdens højeste i over 40 år og er fortsat New Yorks højeste

24. februar 2010

Fra Videnskabens Univers: Det kan godt være, I bygger højt, men så bygger vi bare endnu højere. Sådan lød det i New York og Chicago i slutningen af 1800-tallet.

Takket være skeletter af stål var det netop blevet teknisk muligt at bygge i højden, og snart konkurrerede de to storbyer om verdensrekorden. New York vandt, og i mange år var den skyskrabernes ubestridte hovedstad.

Med Empire State Building fra 1931 kunne byen i over 40 år bryste sig af at huse verdens højeste bygning. I 1972 blev New Yorks eget World Trade Center verdens højeste, men blev året efter overgået af Sears Tower i Chicago.

I 1998 skete et tronskifte. Rekorden flyttede til Asien, hvor Petronas Towers i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur varslede nye tider. Asiens økonomiske vækst skabte grobund for nye, himmelstræbende bygninger. Overalt i storbyer skød gigantiske højhuse op.

Andre nåede aldrig længere end til tegnebordet, for der er næsten ikke ende på de vilde projekter, der gennem tiden er blevet lanceret – især har ingeniører og arkitekter haft en ubændig trang til at bygge verdens højeste hus.

Finansieringen har tit vist sig at være et langt større problem end de tekniske udfordringer. Rent teknisk er det muligt at bygge et højhus, der rager en kilometer eller mere i vejret.

I de seneste år er det oliestaterne ved Den Persiske Golf, der er trukket i førertrøjen. Med rige oliesheiker som bygherrer opføres det ene spektakulære højhus efter det andet. Især Burj Dubai skiller sig ud. Bygningen har været længe undervejs og har været omgærdet af meget hemmelighedskræmmeri. I en tidlig fase var det tilmed på tale, at den skulle rejse sig i mere end en kilometers højde. Nu “nøjes” den med godt 800 m inkl. et højt tårn på toppen.

Jagten på rekorder handler i høj grad om prestige. Det tæller for en by at kunne prale af rekorder, hvortil kommer, at de mest markante højhuse virker som vartegn for en by, akkurat som Empire State Building stadig gør det for New York – også selv om bygningen for længst er blevet overhalet.

For at sikre sig rekorden bruger bygherrerne gerne små tricks: På toppen af bygningen anbringer de fx små spir eller tårne. De har sjældent den helt store praktiske betydning, men de lægger lige nogle meter til højden.

Videnskabens Univers er en enestående bogserie, som bringer dig ud i alle hjørner af videnskabens fascinerende verden. Du kan læse mere om serien og købe den første bog på:

Videnskabens Univers.

Klik dig videre og se flere rekordhøje huse

De modige indianere

Indianere byggede skyskrabere

De fleste kender plakaterne med arbejderne, der i gysende højde balancerer på stålbjælker langt over New Yorks gader. Der er ikke tale om trickfotos.

Det var nemlig ikke ualmindeligt at indtage sin frokost flere hundrede meter over byens gader.

Mange af de største højhuse i USA er bygget af indianere. Specielt blev medlemmer af stammerne irokeser og mohawk kendt for deres vovemod.

Det fortælles ofte, at de blev valgt, fordi de ikke lider af højdeskræk.

Men det er en myte. Indianere har, præcis som andre mennesker, en medfødt skræk for højder, men deres kultur var meget machopræget, og mænd lærte derfor at undertrykke angsten.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.