Se de nye skyskrabere: Fremtidens skyline går på tværs

Fra gangbroer i USA til en hel tværliggende ørkenstat – ingeniørerne er for alvor begyndt at tænke sidelæns, når de skal designe skyskrabere. Se fire eksempler på de vandrette skyskrabere her.

Liggende skyskraber
© AFP/Ritzau Scanpix

Den klassiske skyskraber med dens højtragende stålskeletter og funklende glaspartier er et præmieeksempel på, hvordan det er lykkedes ingeniører at forandre, hvordan mennesker bor og arbejder i storbyen.

I byer som New York City, Shanghai og Dubai troner flere hundrede meter høje bygningsværker, som udnytter et lille areal på landjorden til at huse tusindvis af mennesker i små kasser stablet oven på hinanden. Men den klassiske skyskraber mangler stadig at udnytte al den tomme luft mellem de imponerende bygningsværker, og her kommer den horisontale skyskraber til sin ret.

Fra den 300 meter lange The Crystal i Kina til den saudiske fremtidsby The Line – en 500 meter høj og 170 kilometer lang horisontal skyskraber – er ingeniørerne nu i gang med at udvide den gængse opfattelse af en skyskraber, så den også går på tværs af luftrummet.

Konceptet, som oprindeligt blev udtænkt i 1920’erne af den russiske arkitekt El Lisitskij, stiller særlige krav til ingeniørerne.

Nu skal de ikke kun sikre de lodrette skyskrabere mod elementernes rasen, herunder vind og jordskælv, men også udtænke løsninger til, hvordan en vandret skyskraber – imellem de lodrette eller oven på dem – håndterer rystelser og vibrationer uden at styrte sammen.

Himmelbroer

Skyline går på tværs
© Shutterstock

Glas forbinder amerikanske skyskrabere

 • Hvor: Minneapolis, USA
 • Størrelse: 15 km
 • Hvornår: 1962

I storbyen Minneapolis har indbyggerne i seks årtier kunnet bevæge sig mellem kontorbygninger, hoteller, supermarkeder og mange andre bygninger via det såkaldte Minneapolis Skyway System – et system af overdækkede gangbroer, som flytter fodgængerne væk fra gadeplan og op i højden mellem byens bygninger. I alt bliver omkring 80 boligblokke forbundet af ca. 15 kilometer skyways.

Liggende oase

Svævende skyskraber
© Hufton+Crow-VIEW/Alamy/Imageselect

Skyskraber svæver over grønt område

 • Hvor: Shenzhen, Kina
 • Længde: 380 m
 • Hvornår: 2009

Svævende over et grønt landskab finder man det kinesiske Vanke Center Shenzhen, en 380 meter lang, horisontal skyskraber, der huser lejligheder, kontorer og et hotel. Tanken med den vandrette skyskraber er at frigøre plads på jordoverfladen til grønne arealer og søer. Konstruktionen hviler på otte søjler med op til 50 meters afstand mellem hinanden. Taget er beklædt med solcellepaneler og beplantning, som er med til at regulere temperaturen i bygningen.

Rekordholderen

© Shutterstock

The Crystal hviler på fire kammerater

 • Hvor: Chongqing, Kina
 • Længde: 300 m
 • Hvornår: 2020

Den 300 meter lange, horisontale skyskraber The Crystal er det mest opsigtsvækkende træk ved det kinesiske skyskraberkompleks Raffles City Chongqing, der ud over The Crystal består af otte klassiske skyskrabere på 250-350 meter. The Crystal er den horisontale skyskraber, der hviler på flest skyskrabere under sig – i alt fire styk. For at modstå rystelser fra jordskælv er The Crystal monteret på 26 specielle friktionslejer.

Fremtidsmusikken

The Line i Saudi-Arabien
© AFP/Ritzau Scanpix

Saudisk projekt skal være 170 km langt

 • Hvor: Tabuk, Saudi-Arabien
 • Længde: 170 km
 • Hvornår: 2045

Når The Line efter planen står færdig i 2045, vil den horisontale skyskraber huse ni millioner mennesker, men allerede i 2030 skal den 170 kilometer lange og 200 meter brede, horisontale skyskraber være beboet af den første million indbyggere. The Line kommer til at bestå af to parallelle skyskrabere, som er 500 meter høje, og vil med tiden blive udbygget til en total længde på 170 kilometer.