Se de nye skyskrabere: Fremtidens skyline går på tværs
Fra gangbroer i USA til en hel tværliggende ørkenstat – ingeniørerne er for alvor begyndt at tænke sidelæns, når de skal designe skyskrabere. Se fire eksempler på de vandrette skyskrabere her.

Indholdsoversigt
Den klassiske skyskraber med dens højtragende stålskeletter og funklende glaspartier er et præmieeksempel på, hvordan det er lykkedes ingeniører at forandre, hvordan mennesker bor og arbejder i storbyen.
I byer som New York City, Shanghai og Dubai troner flere hundrede meter høje bygningsværker, som udnytter et lille areal på landjorden til at huse tusindvis af mennesker i små kasser stablet oven på hinanden. Men den klassiske skyskraber mangler stadig at udnytte al den tomme luft mellem de imponerende bygningsværker, og her kommer den horisontale skyskraber til sin ret.
Fra den 300 meter lange The Crystal i Kina til den saudiske fremtidsby The Line – en 500 meter høj og 170 kilometer lang horisontal skyskraber – er ingeniørerne nu i gang med at udvide den gængse opfattelse af en skyskraber, så den også går på tværs af luftrummet.
Konceptet, som oprindeligt blev udtænkt i 1920’erne af den russiske arkitekt El Lisitskij, stiller særlige krav til ingeniørerne.
Nu skal de ikke kun sikre de lodrette skyskrabere mod elementernes rasen, herunder vind og jordskælv, men også udtænke løsninger til, hvordan en vandret skyskraber – imellem de lodrette eller oven på dem – håndterer rystelser og vibrationer uden at styrte sammen.