Fireworks Dubai

Skyskraber åbnede med et brag

4. januar 2010: Med sine 828 meter sætter Burj Khalifa i Dubai en rekord, der bliver svær at slå.

25. oktober 2010

Fra Illustreret Videnskabs Årbog 2010: Hele skyskraberen er nærmest indsvøbt i fyrværkeri, da verdens højeste bygning bliver indviet få dage inde i det nye år.

Op imod 400.000 mennesker følger det pompøse show, som markerer afslutningen på en seks år lang byggefase. Til det sidste er der spænding om bygningens endelige højde, som er blevet holdt hemmelig. Der er blevet gættet på 818 meter, men svaret viser sig at være 828 meter. Dermed har Dubai sat en rekord, som næppe bliver slået foreløbig.

Indflytningen i det himmelstræbende højhus begynder i februar. Burj Khalifa rummer både boliger, kontorer og et stort hotel, og når alle er rykket ind, vil 12.000 mennesker have deres daglige gang i den 160 etager høje skyskraber, der nærmest er at betragte som en lodret by.

Skyskrabere

Udgravningen til Burj Khalifa begyndte i januar 2004. Bygningen står på et tre meter tykt betonfundament, og som en yderligere sikring er der banket 192 pæle ned i jorden, nogle af dem over 50 meter lange. Det solide fundament skal blandt andet sikre, at Dubais nye vartegn kan holde til jordskælv. Skyskraberen er også udformet, så den bryder vinden og skulle kunne klare de kraftigste storme. En af byggeriets største udfordringer har dog været at pumpe beton op til toppen af bygningen, i takt med at den steg mod himlen.

Der er installeret 57 elevatorer i Burj Khalifa. Nogle af dem kan køre 18 meter i sekundet og er dermed verdens hurtigste. To af elevatorerne er dobbeltdækkere med plads til 14 personer på hver etage. De skal bringe turister op på 124. etage, hvor de fra en udendørs terrasse kan nyde udsigten over byen, ørkenen og Den Arabiske Bugt.

Årbog 2010

Denne artikel kommer fra Illustreret Videnskabs Årbog 2010.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.