Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

byggekran, højhuse, byninger
Teknologi - Bygninger

Hvordan kommer kranerne op på en skyskraber?

Man ser ganske ofte kraner på skyskrabere, der er under konstruktion. Men hvordan får man kranerne derop og senere ned igen?

Kraner er bygget som en teleskopkikkert

Den enkleste metode er at placere en kran ud for bygningens facade. Kranen er konstrueret som en teleskopkikkert, så der løbende kan indsættes tårnsektioner under den, efterhånden som bygningen bliver højere. For at sikre at kranen ikke vælter, bliver hver sektion fastgjort til bygningen. Og når bygningsarbejdet er færdigt, kan de enkelte elementer trin for trin skubbes sammen igen. Ulempen ved at placere kranen ved siden af ydermuren er, at kranens udligger skal kunne nå tværs over bygningen. Lasteevnen falder, jo længere udliggeren er, og derfor har kranen kun en vis rækkevidde. En anden løsning er at placere kraner hele vejen rundt om bygningen. Men det er dyrt, og samtidigt kræver det koordinering at undgå, at kranerne svinger ind i hinandens baner.

Gode erfaringer med kraner i midten af byningen

Ingeniører har til gengæld gode erfaringer med at placere kranen i midten af bygningen. Til den opstilling bruges der også typisk en tårnkran med teleskopsektioner. Fordelen er, at udliggerens længde bliver udnyttet bedre med en central placering. Vælger man den metode, skal man dog være indstillet på, at man ikke kan færdiggøre bygningen indvendigt, før kranen har gjort sit arbejde og er blevet fjernet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul