Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© The Boring Company
Teknologi - Konstruktion

Ny teknik sætter tunnelboring i sjette gear

Et netværk af biltunneller i 30 lag kan løse storbyernes trafikkaos, mener milliardæren Elon Musk. Men boremaskinerne er for langsomme og dyre i drift til at klare opgaven, så nu vil borebisser blødgøre undergrunden med kraftige mikrobølge-kanoner.

I verdens storbyer er bygningerne gennem årtier skudt længere og længere opad i højden for at gøre plads til en stadig større koncentration af mennesker.

Men vejsystemet er fortsat todimensionalt, og derfor er der i mange byer opstået et problem: Der er plads til flere mennesker i bygningerne, end der er på de veje, de skal transportere sig ad.

I de mest trængte storbyer er forsinkelsen i trafikken nu oppe på 50 procent, så en tur, der ville tage en time uden køer, i gennemsnit tager halvanden.

Rigmand vil grave tunneller i 30 lag

Det problem vil milliardær og serieiværksætter Elon Musk løse ved at grave – mange – tunneller.

Hans logik er, at der kommer luft i trafikken, så snart vejnettet ligesom højhusene udvides i den tredje dimension.

I hjembyen Los Angeles, USA, er han derfor gået i gang med at grave en tunnel, der en dag skal være en del af et enormt underjordisk netværk med tunneller i mere end 30 lag.

Her skal biler skydes afsted på magnetiske slæder med 200 km/t, så en tur fra den ene ende af byen til den anden kun tager fem minutter. Se Musks vision her:

Mikrobølger blødgør klippen

Men nutidens tunnelboringsmaskiner er for langsomme og dyre i drift til, at projektet kan blive til virkelighed.

Nu har en gruppe forskere fundet ud af, at maskinerne kan komme op i fart, hvis de udstyres med kraftige mikrobølge-kanoner.

I tegningen kan du blive klogere på, hvordan tunnnelboringsmaskiner virker. Klik på forstørrelsesglasset for at se, hvordan mikrobølgekanonerne skal virke:

Læs også:

Mars

Musk vil kolonisere Mars om 50 år

2 minutter
Rumfart

TRIUMF: SpaceX' rumskib flyver

16 minutter
Fly

Verdens største fly fyrer op under motorerne

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul