Aktis

Nye datakabler skal krydse Arktis

To nye datakabler skal fra 2014 øge transmissionen mellem Japan og Europa.

9. oktober 2012

Havisen i Polhavet er svundet dramatisk ind gennem de senere årtier, og afsmeltningen gør det for første gang muligt at lægge lyslederkabler på bunden af Det Arktiske Ocean. Arbejdet startede i august, og to nye kabler vil fra 2014 øge hastigheden for datatransmission mellem Japan og Europa og samtidig gøre det muligt at forsyne isolerede arktiske byer med lynhurtigt internet via sidekabler.

Begge de nye kabler starter i Tokyo. Herfra føres de nordpå gennem Stillehavet og ind i Det Arktiske Ocean via Beringsstrædet, hvorefter vejene deles. Det canadiske firma Arctic Fibre fører sit 15.600 km lange kabel gennem Nordvestpassagen ud for Canadas kyst og videre gennem Davisstrædet og Nordatlanten til London. Det russiske konsortium ROTACS trækker sit kabel i Nordøstpassagen langs med Sibiriens kyst, hvorpå kablet føres til Nordnorge.

Kablet graves ned i lavvande

Kablerne nedlægges med isforstærkede skibe med støtte fra isbrydere. Hvor det er muligt, lægger Arctic Fibre sit kabel direkte på havbunden på vanddybder på over 600 meter, så lyslederne ikke bliver revet over af store isbjerge fra Grønland, som ofte stikker 170 meter ned i vandet, når de driver gennem Davisstrædet. I lavvandede områder graves kablet tre meter ned i havbunden.

Det er dyrt at nedlægge lyslederkabler i Polhavet, men når de først er på plads, ligger de sikkert under havisen. Risikoen for at blive revet over af skibsankre eller bundtrawl er minimal, og det samme gælder risikoen for sabotage, som er et stigende problem i politisk ustabile områder som Mellemøsten.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.