Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

brooklyn bridge
Teknologi - Konstruktion

Hvorfor kommer broer i svingninger?

En bruger spørger hvorfor der kommer svingninger i broer? Få svaret her!

Svingninger kan få katastrofale følger

Vinden kan få hængebroer til at svinge fra side til side, og der kan opstå ressonans, hvor små svingninger forstærker hinanden. Hvis broen ikke er konstrueret rigtigt, kan hele brobanen gå i selvsving, og følgerne kan blive katastrofale. Det blev klart med havariet af Tacoma Narrows Bridge i USA i 1940, som brød sammen, et år efter at den var færdig. Broen var for spinkel i forhold til længden.

Undveg ulykke i sidste øjeblik

Ulykken åbnede brobyggernes øjne for vindens kræfter, men i 2000 blev britiske ingeniører igen for dristige, da de byggede gangbroen Millennium Bridge over Themsen i London. Ved broens åbning havde op imod 100.000 mennesker samlet sig for at gå over, men den nye hængebro svingede så meget, at folk nærmest væltede rundt mellem hinanden, og broen blev hurtigt spærret af.

Der skete det, at vinden fik hængebroen til at svinge en smule fra side til side, så derfor spredte de mange fodgængere benene som sømænd på et gyngende skib. Den specielle gangart fik folk til at gå i takt, og den taktfaste trampen fik Millennium Bridge til at svinge endnu mere. Det var nødvendigt at montere en række støddæmpere, der modvirker vibrationer, før den 325 meter lange gangbro kunne genåbnes i februar 2002.

Se klippet hvor Tacoma Narrows-broen kollapser her.

Læs også:

Historie

Julen 1952: Dræbertåge lammede London

10 minutter
Klimaforandringer

Ny rapport: London og Bangkok kæmper med vandmasser i 2050

5 minutter
Sygdomme

Coronavirus i tal og grafik

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul