Top 10: Ingeniørernes største brølere

Det går ikke stille for sig, når ingeniørerne regner galt, og fejl og sjusk har bl.a. medført alt fra flystyrt til jordskælv og en forsvunden rumsonde. Læs vores liste over historiens største ingeniørfejl og -bommerter - og stem på den værste.

Top 10: 16/2014

Det går ikke stille for sig, når ingeniører laver fejl.

Vi har fundet alle tiders 10 største ingeniørbrølere og listen kan du se nedenfor. Nederst på siden kan du stemme på, hvilken DU mener, er den værste.

Rangordningen er vurderet ud fra, hvor elementær og banal fejlen er, og hvor omfattende de menneskelige og materielle følger har været.

1. Californien, USA: Byggesjusk slog 600 mennesker ihjel

I 1924-26 stod stjerneingeniøren William Mulholland i spidsen for opførelsen af dæmningen St. Francis Dam i Californien. Mulholland ignorerede flere advarsler om revner, og natten til den 13. marts 1928 gik det galt: Dæmningen brast, og 46 millioner m3 vand strømmede ud i Santa Clara-dalen, hvor hen imod 600 mennesker mistede livet.

Ulykken skyldtes blandt andet, at Mulholland havde bygget dæmningen i en kløft med løst klippemateriale og havde øget dæmningens højde uden at gøre dens fundament tilsvarende tykkere. Desuden havde han ikke sikret sig mod, at vandet kunne løbe ud under muren.

2. Louisiana, USA: Regnefejl ændrede økosystem

Den 21. november 1980 var 12 mænd fra selskabet Texaco ved at bore efter olie i den tre meter dybe sø Lake Peigneur i Louisiana. Knap 400 meter nede satte boret sig fast, og platformen begyndte at vakle. Mændene nåede at redde sig i land, inden platformen forsvandt i en gigantisk strømhvirvel.

Borebisserne havde ramt saltminen Diamond Crystal, der lå under søen. Texaco kendte godt minen, men havde fejlberegnet koordinaterne for boringen. Ferskvandet fra søen opløste saltet, og minen kollapsede. Luft blev presset op til overfladen i form af 120 meter høje gejsere. Ud over boreplatformen slugte strømhvirvlen også træer, lastbiler og 11 lastpramme for til sidst at få forbindelse til det nærliggende hav.

Regnefejlen endte med at forvandle en lav ferskvandssø til en dyb saltsø med et nyt dyre- og planteliv.

3. Stillehavet: Jagerfly skudt ned af datolinje

Pludselig døde al elektronikken i 12 amerikanske F-22 Raptor-kampfly, mens de var i luften. Flyene var på deres første internationale rejse fra Hawaii til Okinawa i Japan den 24. februar 2007. Da de fløj over datolinjen i Stillehavet, fik den uventede datoændring samtlige systemer til at lukke ned, fordi programmørerne havde glemt at tage højde for linjen.

Piloterne kunne hverken navigere eller bruge flyenes brændstof. Kommunikationssystemerne til omverdenen brød også delvist sammen. Piloterne fulgte efter store tankfly tilbage til Hawaii, hvor sigtbarheden heldigvis var god, så de kunne lande manuelt. I dårligt vejr var situationen formentlig blevet farlig for piloterne.

4. Canada og USA: Kræftpatienter dræbt af computer

Mellem 1985 og 1987 slog strålebehandlingsmaskinen Therac-25 mindst seks kræftpatienter ihjel i Canada og USA. Strålemaskinen producerede normalt elektronstråler, men havde også en 125 gange kraftigere røntgenstråle.

En computerfejl betød, at hvis operatøren valgte den forkerte stråletype, men korrigerede fejlen inden behandlingen, blev Therac-25 forvirret og skiftede tilbage, uden at det fremgik på kontrolpanelet. Derfor skete det flere gange, at patienten blev udsat for røntgenstråler, selvom skærmen og det øvrige udstyr viste, at behandlingen skete med den svage elektronstråle.

5. Mars: Måleenheder fjernede marssonde

NASA mistede al kontakt til sonden Mars Climate Orbiter den 23. september 1999. Sonden havde gennemført den ti måneder lange rejse til Mars uden problemer, men kort efter at sonden var sat i kredsløb, gik noget galt. Sonden var sandsynligvis kommet for tæt på planeten og styrtede ned eller brændte op i atmosfæren.

Ulykken skyldtes en kommunikationsfejl omkring måleenheder, så sonden blev fodret med forkerte tal. Producenten Lockheed Martin brugte engelske pund i beregninger af kraften. NASA videresendte tallene til Mars Climate Orbiter i den tro, at der var tale om newton.

6. Florida, USA: Historiens dyreste streg

Den 22. juli 1962 ændrede NASA’s 80 millioner dollars dyre sonde Mariner 1 helt uventet retning kort efter opsendelse. Kursafvigelsen skyldtes en skrivefejl i sondens computerinstrukser, hvor der manglede en streg over et R i en matematisk formel.

7. Norge: Platform udløste jordskælv

Boreplatformen Sleipner A gik til bunds i 1991. Ingeniørerne havde undervurderet betonens bæreevne med 47 pct. Den gigantiske konstruktion blev knust mod fjordbunden på 220 meters dybde og udløste en rystelse på tre på richterskalaen.

8. Middelhavet: Firkantede vinduer førte til flystyrt

I 1954 styrtede to fly af typen De Havilland Comet ned, fordi flyet havde firkantede vinduer. Op til 70 pct. af det tryk, som flyet blev udsat for under flyvning, samlede sig nemlig i vinduernes hjørner, så metallet slog revner. Efterfølgende har alle passagerfly haft runde vinduer.

9. Washington, USA: Bro gik i selvsving og smadrede

Kraftige vindstød på 68 km i timen fik i 1940 Tacoma Narrows-broen til at kollapse. Vinden ramte broens egenfrekvens og skubbede til den med en forstærkende kraft, så den svingede i stykker. Ulykken kostede en hund livet.

10. Boston, USA: Lim gav slip på loft i tunnel

En bilpassager blev dræbt, da loftet faldt ned i en tunnel i Boston den 10. juli 2006. Ulykken skete i det underjordiske vejsystem Big Dig, hvor 23 tons beton og andre materialer pludselig faldt ned fra loftet. Tunnelkonstruktørerne havde valgt en forkert epoxylim til de nagler, der holdt taget fast. Limen tørrede hurtigt, men mistede sin styrke efter nogle uger.