Kontaktlinsen bliver intelligent

Kontaktlinser med indbygget elektronik kan i fremtiden overvåge alt fra sukkersyge til grøn stær.

Medicinsk måleudstyr kan nu indbygges i kontaktlinser, uden at det går ud over synet.

© UNIST, Shutterstock & Park et al.

Kontaktlinser er en oplagt kandidat til at indbygge fremtidens sundhedsteknik i. De er næsten usynlige og placeret tæt til kroppen, og vi bærer dem med os rundt næs­ten ubemærket.

Men ingeniørerne har tre udfordringer, der skal overvindes, før teknikken kan fuldendes: Materialerne skal være smidige og fleksible, de elektriske komponenter skal indbygges uden at skæmme bærerens syn, og der skal etableres en strømforsyning i linsen.

© Giphy

Blød linse krakelerer ikke

Nu har et koreansk forskerhold fra forskningsinstituttet UNIST i byen Ulsan endelig overkommet dem alle med et nyt koncept: De placerer kontaktlinsens elek­tronik på stykker af et fast materiale og forbinder dem med et elastisk substrat.

Resultatet er en fleksibel kontaktlinse, som kan bøjes og strækkes uden at krakelere eller belaste den fintfølende elektronik.

Forskerne har udnyttet et andet gennemsigtigt mate­riale til at skabe en strømledende antenne, der ligger som en ring langs øjets iris.

Elastisk skive overvåger kroppen

En usynlig antenne forsyner kontaklinsens kredsløb med strøm, så sensorer og lys kan afsløre ubalancer i blodsukkeret.

Overvåger grøn stær

Foreløbig har forskerne skabt en test­-ver­sion, som overvåger blodsukkeret hos sukkersygepatienter.

Her forsyner de den elektriske kontaktlinse med en glukosesensor og en LED. Når sensoren måler et højt niveau af glukose i øjets tårevæske, slukker lyset i linsen.

Intel­ligente kontaktlinser kan bruges til flere medicinske formål, fx til at overvåge øjensygdomme som grøn stær.