Shutterstock
Riffel våben

3D-printere forvandler lovlige skydevåben til ulovlige maskinpistoler

Skudepisoder med automatvåben er i kraftig stigning i USA. 3D-printere er med til at øge problemet, da de på kort tid kan forvandle lovlige skydevåben til fuldautomatiske maskinpistoler.

Den 41-årige amerikaner Kent Edward Newhouse har fået en dom på 15 års fængsel og 1,9 millioner kroner i bøde for at 3D-printe og videresælge dele, der kan forvandle en lovlig semiautomatisk Glock-pistol til en ulovlig fuldautomatisk pistol.

Sagen er blot den seneste i en kedelig tendens med 3D-printede dele til opgradering af skydevåben til at blive fuldautomatiske.

Alene mellem 2019 og 2020 var der ifølge analysevirksomheden ShotSpotter en stigning på 1.400 procent i skudepisoder med fuldautomatiske våben i 130 amerikanske byer, skriver CNN.

Dims til 20 dollar gør forskellen

Udover ulovlig våbenimport fra især Asien har 3D-printere i høj grad bidraget til, at amerikanske myndigheder i 2021 konfiskerede 1.500 fuldautomatiske våben mod cirka 300 i 2020.

”Ikke siden spiritusforbuddet (fra 1920 til 1933, red) har vi set så mange maskinpistoler blive brugt til at begå forbrydelser. Nu er maskinpistoler tilbage, og de er overalt,” forklarer videpræsident fra ShotSpotter, Tom Chittum, til CNN om udviklingen.

3D-printere bliver konkret brugt til fabrikation af en skudsikring, der er en lille anordning af printet metal eller plastik, som kan forvandle pistoler og rifler til fuldautomatiske våben.

Ved at printe skudsikringen og på få sekunder tilføje den i skydevåbenet mellem aftrækkeren og mekanismen til at affyre og fremføre næste patron fra magasinet, kan du med en modificeret pistol affyre en hel serie af skud ved blot ét tryk på aftrækkeren.

Den funktion kendes fra automatrifler som eksempelvis AK-47, hvor auto-funktionen dog er ulovlig i USA. Derfor er der i de lovlige semiautomatiske versioner af AK-47’eren en bolt, der forhindrer auto-affyringen, hvilket kræver nye tryk på aftrækkeren for at skyde.

Men ved at benytte den 3D-printede skudsikring til omkring 20 dollar, vil bolten ikke kunne forhindre affyringen af de næste patroner, som bliver skudt af sted helt automatisk med aftrækkeren trykket i bund.

Brugt i masseskyderier

Blandt de mange nyere sager med fuldautomatiske våben tæller blandt andet USA’s værste masseskyderi nogensinde i Las Vegas i 2017, som kostede 58 livet og sårede 546 personer.

Senest i april i år har et transformeret fuldautomatisk våben været brugt ved et masseskyderi i byen Sacramento i Californien, hvor seks mistede livet og 12 blev såret.

Politiet formoder efter forbrydelsen, at der har været brugt en ulovlig skudsikring af den type, som den nu dømte Kent Edward Newhouse forsøgte at sælge videre.

Dermed har det været muligt for gerningsmændene at affyre op mod 1.200 skud i minuttet – svarende til 20 skud i sekundet.

Farligere end 3D-printede pistoler

Siden den første 3D-printede pistol, The Liberator, så dagens lys tilbage i 2013, har der været en livlig debat om, hvor farligt det potentielt kan være, at folk kan printe deres egne våben derhjemme.
Alle 3D-printede pistoler har dog indtil videre været i så ringe kvalitet, at de sjældent overlever at blive affyret, hvis de da ikke eksploderer i hånden på skytten.

Med de printede skudsikringer er historien dog en helt anden, fordi de modsat printede skydevåben gør det muligt at affyre automatisk på et eksisterende våben af god kvalitet.

Derfor har flere amerikanske politikere banket i bordet for at få sat en stopper for de ulovlige 3D-printede våbendele.

Endnu er det dog uvist, præcis hvordan printerne og salget skal stoppes én gang for alle.