Shutterstock
Den amerikanske ambassade i Havana

Havana-syndrom: Mystisk lidelse rammer amerikanske agenter

Amerikanske myndigheder efterforsker en stribe mærkværdige sygdomstilfælde, der kan være forårsaget af angreb med mikrobølgevåben.

Havana-syndrom

En mystisk lidelse hjemsøger amerikanske efterretningstjenester på Cuba.

Tilfælde af påfaldende pludselige og uforklarlige symptomer, der enten kortvarigt eller kronisk har tvunget diplomater, agenter og soldater i knæ, har siden 2016 floreret.

Nu kaster en artikel i The New York Times lys over omfanget af det såkaldte Havana-syndrom, der viser at det langtfra kun er den cubanske hovedstad, der er ramt.

Lignende lidelser har ramt over 60 personer ansat ved det amerikanske udenrigsministerium i både Rusland og Kina, men også på amerikansk jord.

Seneste tilfælde er fra september 2021, hvor en amerikansk diplomat i Serbien måtte evakueres, ifølge Wall Street Journal.

En ukendt fjendtlig teknologi er under mistanke for at være kilde til syndromet.

Skinger lyd indleder lidelse

Det ramte efterretningspersonale rapporterer bl.a. om først at have hørt en skarp lyd, for derefter at mærke et højt tryk i kraniet. Efterfølgende er de blevet ramt af forskellige forstyrrelser.

VIDEO: Se et offer forklare følelsen af Havana-syndromet

Video

Symptomer på Havana-syndrom

Listen over symptomer ved Havana-syndromet omfatter bl.a.:

  • Kvalme
  • Svimmelhed
  • Synsforstyrrelser
  • Gangbesvær
  • Høretab
  • Søvnløshed
  • Hukommelsestab

Ifølge en amerikansk rapport tyder symptomerne på, at effekten stammer fra ”målrettet, pulserende radiofrekvent energi”.

Virkningen er kendt fra patenter på anordninger, der undersøger brugen af mikrobølger som våben.

Sådan kan bølger lamme kroppen

Flere velkendte våben bruger bølger til at uskadeliggøre en fjende.

Fx bruger et våben pulserende radiobølger til at påvirke små hår dybt inde i øregangen. Det medfører svimmelhed, orienteringsforstyrrelser og ødelægger balanceevnen.

Hår forstyrrer ionkanaler

Hvis bølger får hårene til at vibrere, lukker de enten af for eller op for såkaldte ionkanaler, der styrer hjernesignalerne i balanceorganet. Til venstre ses en tilstand, hvor balancens nervesignaler affyrer for hyppigt – til højre for langsomt.

© Karl F. Kiefer et al.

Et andet våben udsender mikrobølgeenergi, der bliver optaget i hjernevævet og skaber en lille, men hurtig stigning i temperatur, så vævet udvider sig.

Udvidelsen skaber en trykbølge af lyd inde i kraniet, som giver et voldsomt ubehag.

Syndrom giver varige hjerneskader

En undersøgelse fra 2019 viste, at syndromet hos nogle havde sat sig som hjerneskader, der kan sammenlignes med en vedvarende hjernerystelse.

Hjerneskader efter Havana-syndrom

Hjerneskanninger har vist, at de påvirkede agenters hjerner har ændringer i den grå og hvide substans – dvs. i det væv, der indeholder hhv. nervecellerne og nervecellernes udløbere omgivet af hvide fedtskeder. Farverne illustrerer, hvor hjernevævet er henholdsvis vokset og skrumpet.

© Ragini Verma et al.

Den amerikanske præsident Joe Biden arbejder ifølge The New York Times aggressivt på at undersøge sagen til bunds.

Anonyme kilder i både den tidligere præsident Trump og Bidens administration har ytret mistanke om, at russiske militære efterretningstjenester står bag.