Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknologi - Krigsteknologi

Hvor langt var tyskerne fra en atombombe?

Var tyskerne så langt med at fremstille atomvåben, at det fik betydning for krigen, at den norske tungtvandsfabrik i Rjukan blev sprængt?

Tyskernes atomvåbenprogram har været meget omdiskuteret blandt historikere, men der er enighed om, at tyskerne var meget langt fra at kunne afgøre 2. verdenskrig til sin fordel ved hjælp af atombomber. Det skyldes primært, at produktionen af atombomber kræver uran-235, som kun udgør 0,7 pct. af den naturligt forekommende uran. Desuden er det vanskeligt at forarbejde uran-235, da det skal udvindes fra uran-238. Dette er en dyr proces, som landets krigs-økonomi ikke kunne klare. Tyskerne havde en forsøgsreaktor i den tyske by Haigerloch, men det er uklart, om den var beregnet til at fremstille atombomber. I hvert fald formåede de tyske fysikere ikke at skabe en kædereaktion under fissionsprocessen, som er en forudsætning for atomkraft og atombomber. Desuden manglede de tungt vand til at starte processen. Derfor havde sprængningen af tungtvandsfabrikken i Rjukan en vis betydning, selv om tungt vand også kunne fremstilles andre steder.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul