Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Soldat med gasmaske
© Shutterstock
Teknologi - Krigsteknologi

Hvordan fungerer en moderne gasmaske?

Hvem var de første, der brugte gasmasker, og hvordan virker en moderne maske?

De fleste forbinder gasmasker med krig, men de første gasmasker var til civilt brug. Sidst i 1800-tallet fandtes der blandt andet gasmasker til minearbejdere og brandmænd. I dag bruges gasmasker mange steder i industrien, fx som beskyttelse mod giftige dampe fra maling eller sundhedsskadeligt støv. Første gang gasmasker blev anvendt i krig, var i 1915 under 1. verdenskrig, da kemiske våben blev taget i brug under de langvarige skyttegravskrige. Det vigtigste i en gasmaske er filteret, som renser den luft, man indånder. Filteret har som regel flere lag: Yderst et partikelfilter, som kan opfange selv meget små urenheder i luften. De bedste partikelfiltre er endda i stand til at opfange virus. Efter partikelfilteret kommer et lag aktivt kul, der er ekstremt porøst. Et enkelt gram aktivt kul kan have en overflade på op til 2000 kvadratmeter, og takket være den store overflade opsuger og neutraliserer kullet stort set alle organiske urenheder. Kulfilteret kan desuden imprægneres med stoffer, som kan binde specifikke kemikalier, man vil undgå at indånde. Efter kulfilteret finder man endnu et filter, der tager sig af kulpartikler. Et af problemerne med gasmasker er, at filtrene efterhånden stopper til og dermed mister deres virkning. Aktivt kul opsuger desuden vand med tiden, og derfor kan et filter kan godt gå hen og blive for gammelt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul