Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NattesynTOP
Teknologi - Krigsteknologi

Hvordan virker briller med nattesyn?

De bliver brugt af toptrænede elitesoldater i adrenalinpumpede krigsfilm. Men findes de såkaldte natbriller i virkeligheden, og hvordan virker de?

Mennesker er fra naturens side udstyret med dårligt nattesyn sammenlignet med eksempelvis katte, og derfor bruger blandt andre soldater særlige natbriller, hvis de skal kunne se efter mørkets frembrud.

Teknikken i brillerne omdanner lysets fotoner til elektroner og derefter til fotoner igen. Om natten er mængden af naturligt lys stærkt begrænset.

Natbriller forstærker mængden af lys

Natbrillerne fungerer ved at tage den mængde fotoner, som trods alt er til stede i mørket, og omdanne dem til elektroner.

Inde i brillerne øges elektronerne i antal, hvilket svarer til at forstærke den svage mængde naturligt lys. Til sidst rammer elektronerne en plade med fosfor.

Soldaterne ser verden i grønne nuancer

Energien i elektronerne får fosforet til at udsende grønt lys, og det er derfor, at soldaterne ser verden i grønne nuancer gennem brillerne.

Når soldaten kigger i brillerne, er det altså ikke det naturlige, svage lys, han ser, men en kraftigt forstærket repræsentation af lysets fotoner.

Læs også:

Krigsteknologi

Hvor langt var tyskerne fra en atombombe?

0 minutter
Krigsteknologi

Atombomben: Den store dræber redder liv

15 minutter
Krigsteknologi

Derfor ligner atombomber paddehatte

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul