Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor ligner atombomber paddehatte?

På billeder af atombombesprængningerne fra Hiroshima og Nagasaki danner eksplosionen en svampelignende figur. Hvorfor opstår netop den form?

Shutterstock

Når en atombombe eksploderer, frigives enorme mængder energi, som kan ødelægge alt i en radius af helt op til 7,5 kilometer.

Bomberne detoneres 4-600 meter over jorden, for at de skal virke så kraftigt som muligt – ved jordoverfladen absorberes meget af deres energi.

Forstå paddehattens tilblivelse i 3 trin:

1. Eksplosion danner varm luft

Atombombens eksplosion danner store mængder varm luft, der udvider sig og stiger til vejrs i en hattelignende form.

Shutterstock

2. Kold luft afrunder paddehatten

Når varm luft omkring hatten møder kold luft ovenfra, presses luften nedad og op under hatten. På den måde afrundes paddehatten.

Shutterstock

3. Støv og sand skaber stokken

Støv og sand trækkes op og fylder det tomrum, den varme, opadstigende luft har efterladt. Støvet skaber en illusion af stokken på en svamp.

Shutterstock

... Og den lidt dybere forklaring:

Når meget store mængder energi udløses på en gang i luften, opvarmes luftens molekyler ekstremt hurtigt.

Varm luft har en lavere massefylde end kold luft, og derfor vil den varme luft, der dannes ved eksplosionen, udvide sig og stige hurtigt op igennem atmosfæren. På den måde dannes selve hatten af svampen.

På sin vej opad bliver hatten fra eksplosionen mødt af kold og tungere luft ovenfra.

Når luftfaserne mødes, flades hatten ud, og ydersiderne presses ned langs siderne, hvilket skaber en illusion af, at hattens top stiger til vejrs.

Det tomrum, som den opstigende varme luft har efterladt, bliver fyldt af koldere luft, der suger støv og sand med sig – på den måde dannes stilken under svampen.

Vulkaner skaber også paddehatte

Atombomber er ikke alene om at skabe paddehatte.

Fænomenet kaldes Rayleigh- Taylorinstabilitet og opstår, når en tung væske eller gas ligger oven på en lettere. På et tidspunkt begynder den lette form at skubbe sig opad, og når de to lag mødes, skaber strømninger imellem dem en form som en paddehat.

Kraftige vulkanudbrud og eksplosioner af forskellig art kan også forårsage skydannelser som dem, atombomber udløser.

På et tidspunkt vil eksplosionens varme luft møde et sted i atmosfæren, hvor luften omkring den har samme massefylde.

Når det sker, udvider gasskyen sig i alle retninger, og hatten bliver større og større, indtil den til sidst helt opløses.

Eksplosionen fra en atombombe opvarmer luften omkring sig så hurtigt, at den skydes opad. Når eksplosionen når koldere luftlag, hvirvles støv, sand og luft i forskellige retninger og tager form som en stor paddehat.

Følg bomben på sin vej op gennem atmosfæren

En atombombe udløser en umådelig mængde energi på meget kort tid. Energien varmer luften på eksplosionsstedet så meget op, at dens massefylde bliver langt mindre end den omgivende lufts. Den varme luftsøjle vil derfor stige opad, som var det varmen i en skorsten.

  1. Søjlen stiger op igennem det nederste lag i atmosfæren, som kaldes TROPOSFÆREN. Med sig op trækker den varme luftsøjle både jord, støv, røg og stumper af alt det, der er blevet pulveriseret ved eksplosionen. Det gør søjlen meget synlig.

  2. Luften afkøles, efterhånden som den stiger op, indtil søjlen i cirka 10 kilometers højde møder skillelinjen til det næste lag i atmosfæren. Denne skillelinje hedder TROPOPAUSEN. Her begynder lufttemperaturen igen at stige, og det lægger låg på luftsøjlens opvind, så skyen spredes ud til siderne.

  3. På den måde dannes selve “hatten” højt over tropopausen i det atmosfærelag, der hedder STRATOSFÆREN.

Processen går meget hurtigt. Allerede tre et halvt minut efter eksplosionen er der opbygget en fuld paddehattesky.

Læs også:

Krigsteknologi

Hvordan fungerer en moderne gasmaske?

0 minutter
Krigsteknologi

Nyt supervåben skal stoppe ubåde

1 minut
railgun
Krigsteknologi

Elektrokanon skyder med lydens hastighed

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul