Youtube

Kan en atombombe virkelig drukne De Britiske Øer?

På russisk tv truede de med at sprænge en atombombe i Nordatlanten, så en efterfølgende tsunami ville skylle England bort. Men er det overhovedet muligt?

"Det er kun én affyring, Boris, og England er væk én gang for alle."

Sådan lød truslen fra nyhedsoplæseren på den statsejede russiske tv-kanal Russia-1. Ifølge nyhedsoplæseren kan den selvstyrende Poseidon-atomtorpedo affyret fra en russisk ubåd frembringe en 500 meter høj tsunami, der vil oversvømme hele Storbritannien.

Tv-indslaget påstår, at Poseidon-torpedoen har en sprængkraft på 100 megatons TNT – ca. det dobbelte af den kraftigste bombe nogensinde detoneret, den sovjetiske brintbombe Tsar Bomba.

Ifølge den amerikanske militæranalytiker H.I. Sutton er begge påstande dog en overdrivelse. Poseidon er bestemt et dødbringende våben, hvis det rammer en britisk storby, men derfra er der langt til udmeldingerne på russisk tv.

Se det russiske tv-indslag her:

Nyhedsindslaget viser, hvordan atomtorpedoen Poseidon skaber en tsunami, der oversvømmer Storbritannien og efterfølgende omdanner øen til en radioaktiv ødemark.

Først og fremmest er Poseidon-torpedoens sprængkraft ifølge Sutton langt mindre end angivet – omkring to megatons. Desuden er der flere fejl i nyhedsindslaget – fx bliver torpedoen i klippet affyret fra siden af ubåden, mens det i virkeligheden sker fra boven.

Sutton konkluderer dermed, at oplysningerne i indslaget skal tages med meget store forbehold.

Endnu en pointe er, at energien i de undersøiske jordskælv, der naturligt skaber tsunamier, er mange tusinde gange større end energien, der frigives ved detonation af selv de kraftigste kernevåben. Bomberne vil derfor få svært ved at matche naturens tsunamier.

9.321.000 megatons TNT blev frigivet under Tohoku-jordskælvet i Japan i 2011. Energien var dermed 93.000 gange højere end i en atombombe på 100 megaton.