Kina har udviklet supervåben mod ubåde
Nutidens spion-ubåde er svære at opdage med sonar, så nu skal et netværk af følsomme magneter gøre det umuligt at snige sig uopdaget ind i fremmed farvand.

Det er ualmindeligt svært at finde en moderne spion-ubåd, når først den dykker.
Dybt nede i havet er det så mørkt, at det er umuligt at se en hånd for sig, og det salte vand bremser radiobølger fra fx radar efter få meter.
Lydbølger bevæger sig til gengæld hurtigere under vand end gennem luft, og derfor har sonar og dets genkendelige pinglyde længe været den primære metode til at navigere under vand og opspore fjendtlige fartøjer.
Krig udkæmpes under havet
Men i dag er militære ubåde så lydsvage, at de er svære at opdage med sonar. Derfor er de vigtige i indsatsen for at beholde og vinde kontrol over verdens farvande.
Ét af de mest omstridte farvande i verden er Det Sydkinesiske Hav. Den anspændte situation har fået den kinesiske flåde til at påbegynde opførelsen af “Den Kinesiske Undervandsmur”.
“Muren” skal bestå af sonar på havbunden, patruljerende havdroner og bøjer med fintfølende undervandsmikrofoner, der gør det svært at bevæge sig ubemærket ind i kinesisk farvand.
Ubådenes værste mareridt
Kina har tilmed udviklet et nyt supervåben, som ingen ubåd kan gemme sig for: kvantemagnetometeret.
I stedet for at lytte efter svag støj fra ubådens mekanik sættes supervåbnet på undersiden af fly, hvorfra det kan opfange det svage magnetfelt fra et ubåds-skrog under vandet.
Instrumentet er så følsomt, at det kan opfange en køleskabsmagnet på flere hundrede meters dybde.