Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix
Teknologi - Krigsteknologi

Kina har udviklet supervåben mod ubåde

Nutidens spion-ubåde er svære at opdage med sonar, så nu skal et netværk af følsomme magneter gøre det umuligt at snige sig uopdaget ind i fremmed farvand.

Det er ualmindeligt svært at finde en moderne spion-ubåd, når først den dykker.

Dybt nede i havet er det så mørkt, at det er umuligt at se en hånd for sig, og det salte vand bremser radiobølger fra fx radar efter få meter.

Lydbølger bevæger sig til gengæld hurtigere under vand end gennem luft, og derfor har sonar og dets genkendelige pinglyde længe været den primære metode til at navigere under vand og opspore fjendtlige fartøjer.

Krig udkæmpes under havet

Men i dag er militære ubåde så lydsvage, at de er svære at opdage med sonar. Derfor er de vigtige i indsatsen for at beholde og vinde kontrol over verdens farvande.

Ét af de mest omstridte farvande i verden er Det Sydkinesiske Hav. Den anspændte situation har fået den kinesiske flåde til at påbegynde opførelsen af “Den Kinesiske Un­der­vands­mur”.

“Muren” skal bestå af sonar på havbunden, patruljerende havdroner og bøjer med fintfølende undervandsmikrofoner, der gør det svært at bevæge sig ubemærket ind i kinesisk farvand.

Ubådenes værste mareridt

Kina har tilmed udviklet et nyt supervåben, som ingen ubåd kan gemme sig for: kvantemagnetometeret.

I stedet for at lytte efter svag støj fra ubådens mekanik sættes supervåbnet på undersiden af fly, hvorfra det kan opfange det svage magnetfelt fra et ubåds-skrog under vandet.

Instrumentet er så følsomt, at det kan opfange en køleskabsmagnet på flere hundrede meters dybde.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul