Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix

Militærekspert: Det her er fremtidens krigsførelse

Ifølge ekspert er nye angreb på Ukraine højst sandsynligt et forvarsel om fremtidens militære operationer.

Angrebene er regnet ned over Ukraines hovedstad Kyiv og andre af landets større byer den seneste tid.

Men det er ikke russiske kampfly, der står bag bombardementerne.

Der er derimod tale om sværme af iransk-producerede kamikaze-droner, der er udstyret med et sprængstof i fronten, som de detonerer, når de er nået frem til deres mål.

Hverken Rusland eller Iran har bekræftet handlen.

Men ifølge vurderinger fra det britiske forsvarsministerium har russerne siden august brugt de såkaldte kamikazedroner af typen shahed-136. En drone, der bliver produceret af våbenfirmaet Hesa, som ejes af den iranske stat - et af de eneste lande, der stadig sælger våben til Rusland.

Går under radaren

Dronerne har en formodet rækkevidde på et sted mellem 1000 og 2000 kilometer og kan dermed fjernstyres fra russiske baser mod mål langt inde i Ukraine.

Samtidig har de et vingefang på 2,5 meter og flyver med over 185 kilometer i timen.

De iranske droner er langt fra lige så sofistikerede som de kamikazedroner, USA, Israel og Tyrkiet producerer, men til gengæld er de både effektive og billige.

Det forklarer adjunkt ved Forsvarsakademiet i Danmark Andreas Graae, der forsker i dronekrigsførelse.

“I virkeligheden minder den her type drone på mange måder om et missil med vinger på, som kan fjernstyres hen over et større område. Samtidig er de lavtflyvende og kan derfor nemmere gå under radaren og gennembryde modstanderens luftforsvarssystemer,” siger han og uddyber:

“De iranske droner er styret via GPS-koordination i modsætning til for eksempel USA’s switchblade-droner, der er kamerastyret og derfor kan ramme deres mål med større præcision. Til gengæld kan de iranske droner flyve meget længere.”

Ifølge Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, er billedet herunder fragmenter af en kamikazedrone, der mandag morgen blev fundet i den ukrainske hovedstad:

Dødens flyvende græsslåmaskiner

Landets befolkning har døbt dronerne “dødens flyvende græsslåmaskiner” med reference til den øredøvende larm, dronernes gammeldags propelmotorer genererer.

For i modsætning til for eksempel krydsermissiler er de iranske droner bygget af relativt simple reservedele, som landet har kunnet få adgang til trods de hårde sanktioner, Iran har været underlagt i årtier.

Dronerne måler omkring 3,5 meter og vejer cirka 200 kilo. Med andre ord er de væsentligt større end for eksempel den amerikanske switchblade, der til sammenligning kun kan flyve omkring 100 kilometer i et stræk.

Et andet kendetegn ved den iranske shahed-136-drone er ifølge Andreas Graae, at den er bemærkelsesværdig billig at producere.

Det her er første gang man ser den her type drone blive brugt i en større konflikt - og de lader til at kunne gøre en forskel. Andreas Graae, adjunkt ved Forsvarsakademiet.

Af samme grund forudser han, at de såkaldte kamikazedroner vil vinde stor udbredelse i fremtidens krige.

“Det her er første gang man ser den her type drone blive brugt i en større konflikt - og de lader til at kunne gøre en forskel, fordi de er så billige og kan sendes afsted i sværme, hvilket generelt er en udfordring for et luftforsvar,” siger han.

“Derfor er jeg overbevist om, at vi i stort omfang vil se kamikazedroner blive brugt i fremtidens krige."

Drone Hellfire

USA's militære droner giver nye muligheder for at få ram på mål med et minimalt tab af civile.

© Shutterstock

Læs også mere her:

Ifølge Andreas Graae er det et scenarie med "skræmmende perspektiver". Ikke mindst fordi dronerne kan arbejde autonomt uden menneskelig indblanding ved på egen hånd at udpege et mål og angribe det, forklarer han.

“Så er spørgsmålet alene, hvor meget man vil have mennesket med i beslutningsprocessen,” siger han.