Trawler Cohasset

Fjernstyret kamera viser skibes sølle udrustning

Små fiskerbåde fungerede som krigsskibe i slaget om Atlanten. Nu viser arkæologer, hvor dårligt udrustede skibene egentlig var.

Historien lød

Natten til den 19. juni 1942 var skibet USS YP-389 på patrulje ud for North Carolinas kyst, da det pludselig blev udsat for heftig beskydning fra en tysk ubåd. Kampen var ulige, for YP-389 var en almindelig fiskerbåd, som var blevet søsat som trawleren Cohasset og ved krigens udbrud udstyret med et helt basalt forsvar.

Mens den amerikanske flåde bekæmpede japanerne i Stillehavet, blev fiskerbåde som YP-389 sat ind i Atlanten for at beskytte amerikanske konvojer. Kysten ved North Carolina var særligt farlig.

Marine archeologists

I dette område, der i folkemunde fik navnet “Torpedostrædet”, sank omkring 400 skibe. Et af dem var YP-389, som bukkede under efter halvanden times ulige kamp, hvor seks mistede livet.

Arkæologerne siger

I 2009 sendte arkæologer fra The National Oceanic and Atmospheric Administration et fjernstyret fartøj ned for at finde og fotografere YP-389. Vraget, som lå på omkring 91 meters dybde, viste sig at være utroligt velbevaret. Skroget stod på kølen, og da plankerne på siderne var faldet af, kunne arkæologerne se direkte ind i fiskerbådens indre.

Med et avanceret højopløsnings-kamera gennemfotograferede og filmede arkæologerne vraget. På denne måde har de fået et bedre indblik i, hvordan almindelige fiskerbåde på kort tid blev forvandlet til krigsskibe.

Wreck of YP-389

YP-389 var bevæbnet med en enkelt 76-mm-dækskanon, tre maskinkanoner og fire dybvandsbomber. Skibet havde til gengæld ikke noget udstyr, for eksempel sonar, der kunne beskytte det.

Undersøgelsen er en del af et større projekt, der skal kortlægge vrag i det nordlige Atlanterhav.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.