Superdestroyer er næsten usynlig på radaren

Den amerikanske flådes destroyer USS Zumwalt er 183 m lang og vejer 15.000 tons. Alligevel ligner den en fiskekutter på fjendens radarskærm.

USS Zumwalt

Som en kniv gennem blødt smør skærer den sig gennem vandet. Den støjsvage motor afslører ikke skibet. Og fjendens radar opdager først, at der er fare på færde, når det er for sent.

USS Zumwalt er det største krigsskib i brug, som anvender stealth-teknologi for at overraske fjenderne.

Skibet er USA’s største og mest slagkraftige destroyer nogensinde, og har plads til 80 missiler, laservåben og en elektromagnetisk kanon. Men trods sin størrelse er ståluhyret nærmest umuligt at spotte på en radar.

Destroyer forklædt som fiskekutter

USS Zumwalt er renset for 90 graders vinkler og har skrånende sider overalt for at minimere skibets radarprofil.

En radar kaster elektromagnetiske bølger ud, som så reflekteres på et skibs overflade. Hældningsgraden på overfladen afgør, hvor kraftigt radarsignalet sendes tilbage, og særligt rette vinkler, skarpe hjørner og genstand, der stikker ud, er guf for enhver radaroperatør.

Derfor er USS Zumwalt ikke bare skæv overalt; skibet er også støvsuget for ydre dippedutter som kanonrør og antenner. Alt grejet er stuvet af vejen i destroyerens bug for at formindske radarprofilen.

Alt skråner på USS Zumwalt – fra bro til bov – for at undgå radarreflektion.

Skibet er yderligere beklædt med 3.500 m3 syntaktisk skum – hvad der svarer til mængden i halvandet olympisk svømmebassin. Skummet er et kompositmateriale, der ikke bare et ultralet og -stærkt, men også suger radarsignaler til sig som en svamp.

Stealth-konstruktionen og radar-absorberingen minimerer tilsammen USS Zumwalts radarprofil til det samme som en fiskekutter – eller 1/50 af en almindelig destroyers. Det gør den amerikanske destroyer i stand til at snige sig ind på sine fjender og undgå radarguidede krydsermissiler.

En destroyer på listepoter

Ud over radar-undvigelse er det nye krigsskib også uhyre støjsvagt og svært at opdage for fx ubåde. Samtidig er skibet udstyret med en såkaldt "udstødnings-dæmper", der minimerer den infrarøde varmesignatur og gør skibet mindre sårbart over for varmesøgende missiler.

Endelig er USS Zumwalts såkaldte ”tumblehome-skrog” designet med en bølgebrydende stævn, der skærer sig bedre igennem vandet end traditionelle skibstyper og kun efterlader en minimal kølvandsstribe. Det gør det sværere for satellitter og fly at opdage det snigstærke fartøj fra luften.

USS Zumwalt er det eneste krigsskib i sin klasse, men amerikanerne har to mere på vej de kommende år: USS Michael Monsoor og USS Lyndon B. Johnson.

Stævnen er konstrueret til at skære igennem havet, som var det smør.