Nu kan du genoplive dine døde familiemedlemmer. Ved hjælp af en ny tjeneste kaldet Deep Nostalgia, der er baseret på kunstig intelligens og såkaldt deep learning-teknologi, er det muligt at animere fotografier af døde familiemedlemmer og berømtheder.
Det er den internationale slægtsforskningsvirksomhed MyHeritage, der står bag den nye tjeneste, som blev lanceret sidste uge.
Sådan ser det ud, når Marie Curie, Niels Bohr, Tycho Brahe, Nikola Tesla og Albert Einstein bliver animeret i Deep Nostalgia.
Teknologien fungerer på samme måde som de såkaldte deepfakes – falske videoer, der er baseret på to algoritmer.
Den ene er den kreative algoritme. Den analyserer store mængder data af den person, der skal efterlignes, for at lave den bedste deepfake. Algoritmen analyserer ansigtstræk, hår, skygger osv. i forskellige vinkler og laver til sidst et bud på en deepfake.
Algoritme nummer to kontrollerer arbejdet og fungerer som politibetjent. Algoritmen analyserer detaljer som fejlplacerede pixels, hvordan selve ansigtet bevæger sig i forhold til hovedet og lignende.
Finder kontrol-algoritmen fejl, rapporterer den det tilbage til en kreativ algoritme, som bliver sat til at rette fejlene og lave et nyt, forbedret bud.

Barack Obama har været et populært mål for mange deepfakes – ikke mindst en fra instruktør og komiker Jordan Peele, som er gået verden rundt, fordi den er godt lavet. Teknologien bag de forfalskede videoer udvikler sig hele tiden, og derfor bliver det også sværere at spotte dem. Videoen med Obama kan bruges som lærebog til at fange deepfakes ved at kaste opmærksomheden på særligt tre forskellige ansigtstræk.
Sådan spotter du en deepfake
Videoen med den falske Barack Obama kan bruges som lærebog til at fange deepfakes ved at fokusere på særligt tre forskellige ansigtstræk.
Øjnene bør blinke
En deepfake er sat sammen af en masse billeder og videoer, som computeren forsøger at sammensætte til en troværdig helhed. Nogle gange kan der opstå små afvigelser i øjenbevægelserne, som virker unaturlige for seeren – fx at øjnene pludselig kigger væk fra kameraet, eller at personen i videoen aldrig blinker. I Obama-videoen er de fejl rettet.
Tindinger må ikke være pixelerede
Netop fordi deepfakes typisk er konstrueret ved at udskifte ansigterne, kan små uregelmæssigheder i kanten af ansigtet afsløre fupnummeret. Ved Obamas venstre tinding er det muligt at se, hvordan håret nogle gange bevæger sig en smule, nærmest i hop, selvom Obama ikke selv bevæger sig.
Munden bør holder pauser
Hvis munden er i konstant bevægelse, sniger afslørende fejl sig også lettere ind i videoen, idet mundbevægelserne ikke kan følge 100 pct. med ordene og derfor virker synkroniserede. Mange deepfakes har også svært ved at gengive tænderne troværdigt. I Obama-videoen ser det nogle gange ud, som om tænderne i undermunden smelter sammen med underlæben.
Hvor deepfakes af berømtheder som Tom Cruise og Barack Obama har eksisteret i flere år, så giver Deep Nostalgia dig nu muligheden for selv at afprøve deepfake-teknologien på dine bekendte. Så længe du har samtykke, er der ingen begrænsninger for, hvem teknologien kan bruges på.
Er du nysgerrig efter at se, hvordan din tipoldemor ville have set ud på video? Så prøv værktøjet på MyHeritage.com, hvor det er muligt at uploade et gammelt fotografi og få animeret et ansigt.