Er dit job truet af kunstig intelligens?

Chatrobotter som ChatGPT er eksperter i at skrive, føre samtaler og analysere mønstre. Det gør den kunstige intelligens til en gamechanger i mange brancher. Se, om dit job er i fare.

Top billede, er din arbejde truet af kunstig intelligens
© Shutterstock

Op mod 300 millioner fuldtidsjobs i hele verden vil i nær fremtid blive overtaget af kunstig intelligens. Det konkluderer en ny rapport fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Men tabet af arbejdspladser rammer ikke alle brancher lige hårdt, og i nogle tilfælde kan medarbejderne se frem til, at den kunstige intelligens vil lette deres arbejde og gøre det mere spændende.

Kundeservice

Service arbejde
© Shutterstock

Chatrobotter er skabt til at svare på spørgsmål

Ansatte inden for kundeservice har god grund til at frygte den kunstige intelligens, for den vil utvivlsomt overtage rigtig mange jobs i branchen.

En af chatrobotternes spidskompetencer er netop at svare på spørgsmål, så de vil uden problemer kunne oplyse kunder om fx en vares kvalitet, hvor den kan findes i varehuset, og mulige afdragsordninger.

Mens mange jobs er i overhængende fare for at forsvinde, vil der dog stadig være behov for mennesker til at hjælpe kunder med mere komplicerede problemer.

Medier

Kunstig intelligens i medier
© Shutterstock

ChatGPT skriver vejrudsigter og nyheder

Chatrobotter som ChatGPT er særdeles kompetente til at skrive tekster, der er baseret på faktuelle oplysninger, og de bruges allerede nu til at udfærdige fx vejrudsigter og reportager fra sportsbegivenheder.

Nyhedsmediet NewsGPT er gået skridtet videre og har specialiseret sig i at bringe korte nyhedsartikler, som udelukkende er skrevet af kunstig intelligens.

Chatrobotterne formår endnu ikke at skrive længere og mere originale artikler, men de lærer, hver eneste gang de bliver brugt.

Finans

Kunstig intelligens i finans
© Shutterstock

Bankfolk får hjælp til de svære opgaver

I finanssektoren arbejder medarbejdere bl.a. med at analysere data fra regnskaber og komme med forslag til investeringer.

Kunstig intelligens er særdeles velegnet til sådanne opgaver, fordi computeren hurtigt kan finde mønstre i komplekse data, som fx peger på, hvordan markeder og virksomheder vil klare sig i fremtiden.

Teknologien vil derfor utvivlsomt overtage de mest rutineprægede jobs i finanssektoren, mens den kan blive et nyttigt værktøj til at understøtte ansatte med mere krævende opgaver.

Produktion

Kunstig intelligens i produktion
© Shutterstock

Robotterne indtager fabriksgulvet

Inden for produktion og industri har virksomheder længe brugt robotter til at udføre rutinepræget manuelt arbejde.

Den udvikling kommer til at gå endnu stærkere, når robotterne i stigende grad bliver udstyret med kunstig intelligens og dermed kan udføre mere komplicerede opgaver.

I nær fremtid vil intelligente robotter stå for næsten alt det manuelle arbejde på fabrikkerne, og der vil kun være behov for få mennesker til at overvåge produktionen og holde øje med, at robotterne udfører arbejdet korrekt.

Sundhed

Kunstig intelligens i medicin
© Shutterstock

Kunstig intelligens stiller diagnoser

Inden for sundhedssektoren kan kunstig intelligens hjælpe lægerne med at stille diagnoser og behandle patienterne mere effektivt. Men det vil stadig være en læge, der vurderer og godkender robotternes forslag.

Den kunstige intelligens vil også kun overtage ganske få funktioner fra sygeplejerskerne.

Til gengæld kan den aflaste dem ved at hjælpe med at planlægge og dokumentere deres arbejde, holde styr på medicin og andre patientdata samt sikre, at patienterne behandles som foreskrevet af lægen.