Ocean Exploration Trust

Kunstig intelligens skal opklare hvordan alt liv på Jorden begyndte

Forskere har sendt kunstig intelligens ned i en kaotisk ursuppe for at få finde svaret på, hvordan livet her på Jorden opstod.

Kunstig intelligens skal nu kortlægge, hvordan livet for fire milliarder år siden udviklede sig fra molekyler til selvreplikerende RNA, som senere blev til celler, planter, dyr – og senest det smarteste led i evolutionen: dig.

Forskere har i årevis forgæves forsøgt at finde de eksakte ingredienser i livseliksiren fra et helt urhav af muligheder, hvilket da også kræver mere end et par petriskåle og pipetter at rekonstruere.

I opklaringen af livets opståen har et skotsk forskerhold fra Glasgow Universitetet ledet af kemiprofessor Lee Cronin opgraderet en hjemmebygget såkaldt chemputer-robot med AI-software.

Chemputeren afprøver helt fysisk forskellige kemikalie-sammensætninger, og tilsat AI’ens selvlærende maskiner kan forskerne simulere og hele tiden optimere eftersøgningen af de potentielle molekyle-kandidater, der kreerede Jordens første liv.

Chemputeren er professor Lee Cronin egen sindrige opfindelse, som nu er opgraderet med AI og eget programmeringssprog til at finde det første liv på Jorden.

© University of Glasgow

Chefforsker Lee Cronin forklarer til tidsskriftet New Scientist, at den automatiserede AI-tilgang med sine slaviske udelukkelsesmetoder i en myriade af (u)mulige kemiske sammensætninger øger tempoet mod at finde kimen til alt liv i simple kemiske processer.

Leder efter magiske molekyler

For at finde den første overlever under barske fødselsbetingelser i en verden uden konkurrenter har forskerne fyldt chemputerens beholdere ved syntese af iminodieddikesyre, diverse mineraler og kulstofbaserede molekyler for at opnå tilfældige kemiske reaktioner.

Reaktionerne analyseres og gemmes løbende for konstant monitorering af, om der skulle dukke selvreplikerende organismer op i farvandet. Samtidig hjælper en algoritme fra AI-systemet chemputeren med fremadrettet at optimere brygningen af ursupper for at se livet begynde på ny.

Når chemputeren kører sine op til seks simultane forsøg på at skabe liv, bliver de kemiske reaktioner omsat til en score udregnet ved blandt andet at undersøge fundne molekyler med infrarød spektrometri og kernemagnetisk resonans.

De fundne molekylers score er et udtryk for deres kompleksitet. Ræsonnementet fra de skotske forskere er, at en høj kompleksitetsscore betyder, at et molekyle er opstået fra en livsskabende proces som et binært og computervenligt svar på, om det indeholder liv eller ej.

Vil genskabe jordisk big bang

Forskernes hjemmebyggede chemputer har udover AI’en også fornyligt fået opgraderet sit eget programmeringssprog, efter den i et årti har været brugt i forskellige forskningsprojekter til molekyle-analyse og eksempelvis tidligere automatisk har kopieret medicin som viagra.

Her er en tidligere version af chemputeren - inden AI-udvidelsen - og en visualisering af, hvordan den overordnet virker

Det skotske AI-projekt med at finde ophavet til al liv er blandt andet finansieret med knap 20 millioner kroner fra John Temple Fonden og også støttet af det amerikanske forsvars videnskabelige afdeling, DARPA, der blandt andet stod bag internettet for 50 år siden.

Indtil videre har de skotske forskere i lighed med ligemænd i hele verden endnu ikke genskabt et jordisk big bang, der har givet genlyd i hele verden.