Kunstige hjerner tager styringen i storbyen

De første resultater med at overlade storbyers infrastruktur til computere viser med al tydelighed, hvordan alle borgere får gavn af at trafikregulering styres af kunstigt intelligente “byhjerner”.

Kinas femtemest trafikerede by har stort set udryddet trafikkaos med et avanceret computerprogram kaldet City Brain.

© Shutterstock

Den kinesiske millionby Hangzhou har med stor succes frigjort landets femtemest trafikerede by fra trafikkaos ved hjælp af overvågningssystemet City Brain, der er udrustet med menneskehjernens analyserende egenskaber.

Det fungerer ved at analysere et data-input fra over 50.000 overvågningskameraer i byen. Billederne gennemgås i realtid af en software, der kan detektere mønstre i trafikken, som hastighed, afstand mellem biler og sammenstød.

Hver beregning samles i City Brain, der er en algoritme, som tolker på beregningerne og for eksempel holde lyskurvene grønne længere, hvis det gavner trafikkens flow.

Det har skåret ti procent af rejsetiden, øget bilernes gennemsnitsfart med 15 procent og halveret ambulancernes responstid, fortalte it-giganten Alibaba, der står bag City Brain, på en konference.

Het verkeer in Hangzhou wordt vanuit een centraal controlecentrum bestuurd door een kunstmatig intelligent stadsbrein.

© ImagineChina

Byhjernen assisterer politiet

Trafikregulering er blot City Brains spæde start. Den er i stand til at spotte optræk til uroligheder og finde kriminelle i gadebilledet.

Alibaba har allerede hjulpet de kinesiske myndigheder med at finde mere end 500 undvegne fanger ved hjælp af den ansigtsgenkendelsessoftware, der er indbygget i byhjernen.

Systemet er blevet solgt til Kuala Lumpur, mens Toronto er i gang med at udvikle sin egen hjerne til en ny bydel.