Det er en teknologi, som allerede er veludviklet.
Tænk for eksempel på instruktør Morgan Neville, der i filmen ‘Roadrunner’ fra 2021 om tv-kokken Anthony Bourdain, manipulerede Bourdains stemme ved hjælp af kunstig intelligens.
På den måde fik han den afdøde stjernekok til at sige tre replikker i filmen, som han reelt aldrig har udtalt.
Et filmisk valg, der i øvrigt skabte stor forargelse.
Vil bevare forbindelsen til de afdøde
HereAfter AI’s app er begrænset til kun at kunne svare på de spørgsmål, som den døde selv har givet svar på, mens vedkommende var i live.
Og det er netop en af svaghederne ved mange af de spirende teknologiske løsninger på området.
De kan udelukkende gengive sætninger og minder, som afdøde har formuleret, men de kan ikke snakke om nye emner, ligesom de ikke tager højde for relationen til den person, de har en samtale med.
Endnu.
For flere virksomheder er ved at udvikle endnu mere sofistikerede digitale avatars, der kan simulere kommunikation med de døde.
En af dem er den amerikanske startup-virksomhed You, Only Virtual. (Dig, Bare Virtuel, red.), som til næste år lancerer en platform, der indsamler sms-beskeder, e-mails og samtaler mellem brugere i realtid.
Når én af tjenestens brugere på et tidspunkt dør, vil de tusindvis af interaktioner blive brugt til at generere en såkaldt “persona”, som de andre brugere af tjenesten fortsat kan kommunikere med.
Tanken er, at man på baggrund af store sæt data kan lave algoritmer, der med stor præcision er i stand til at efterligne den afdødes kommunikationsmønstre.
Motivationen hos grundlæggeren af platformen, Justin Harrison, bunder i hans mors fremskredne kræftsygdom. Morens forestående død gav med Harrisons egne ord anledning til at tænke over muligheden for at skabe en forbindelse til hende, der går hele vejen ind i efterlivet.
Ifølge Harrison giver platformen folk “en mulighed uden fortilfælde” for at “bevare en forbindelse, der er autentisk, nuanceret og unik” til de afdøde.
Kan få minder til at vare ved
Kritiske røster peger til gengæld på, at der i slispstrømmen på den nye teknologi også følger adskillige etiske dilemmaer.
Både hvad angår spørgsmål om samtykke og privatliv, men også ved at teknologien risikerer at forlænge og forplumre folks naturlige sorgproces.
Sådan lyder bekymringen hos Erin Thompson, klinisk psykolog med speciale i sorg, der har talt med mediet MIT Technology Review om perspektiverne i den nye teknologi.
"I den akutte fase af sorgen kan man få en stærk følelse af uvirkelighed, hvor man ikke er i stand til at acceptere, at den afdøde er væk", siger hun og forklarer, at det kan blive endnu sværere, når personen fortsætter med at eksistere i det digitale univers.