Laser i linsen er dit nye visitkort

En ultratynd membran udsender laserlys med en unik profil og kan bruges til sikkerhedstjek af både personer og pengesedler.

© Shutterstock

Glem alt om nøgler og pinkoder. I fremtiden kan du identificere dig selv med laser, som skydes ud fra dine kontaktlinser.

Forskere fra University of St Andrews i Skotland har skabt en prototype af linsen og testet den med stor succes.

Udfordringen har været at skabe en tynd membran af et materiale med laseregenskaber, som samtidig er bøjelig og fleksibel, så den kan indbygges i en kontaktlinse.

Laserlys har unik profil

Den nye membran er skabt med en særlig støbeteknik, hvor den først blev støbt på en base af glas og siden frigjort fra glasset i et væskebad. Tilbage var en 200 nanometer tyk membran, som kan bøjes og strækkes.

Membranen er lavet af halvledende organiske ­polymerer, som er velegnede som lasermedium, der kan absorbere energien fra fotonerne i en ­lyskilde og frigive den igen som laserlys.

Resultatet er laserlys med en unik profil, som er ­bestemt af lasermediet – og som derfor kan ­bruges som ­sikker identifikation af forskellige objekter.

Testet på ko og penge

Forskerne har foreløbig testet kontaktlinsen på øjet fra en ko. De udsatte linsen for lys med en intensitet, som er uskadelig for en person, og linsen udsendte en skræddersyet laserstråle.

Forskerne testede derudover ­membranen i en pengeseddel, som ­udsendte en unik laserprofil, når den blev belyst. Teknikken kan dermed gøre det lettere at afsløre, om der er tale om falske penge.

Laser skabes af almindeligt lys

Den særlige opbygning af membranen optager energi fra lys og omdanner den til laserlys med en helt særlig og let genkendelig profil.