Inner Cosmos

Lille chip i hjernen skal kunne behandle depression

Apparatet er på størrelse med en lille mønt og fungerer ved at sende elektriske impulser til hjernen.

280 millioner mennesker lider ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO af depression på verdensplan.

Problemet, der kun har vokset sig større i kølvandet på den globale coronapandemi, er derfor også et fokusområde for utallige medicinal- og techvirksomheder.

Nu har en ny opfindelse på området trukket overskrifter.

En amerikansk startup-virksomhed vil nemlig teste virkningen af en chip på størrelse med en fingernegl, som skal indopereres lige under hovedbunden - og altså ikke i selve hjernen.

Behandler i 15 minutter ad gangen

Ifølge den amerikanske tech-virksomhed Inner Cosmos selv er teknologien det til dato mindst invasive implantat, der kan behandle depression ved at afgive små elektriske impulser til hjernen.

Helt konkret består anordningen af to dele. En elektrode, der sidder under huden i hovedbunden, og en slags kapsel, der sættes fast i håret for at forsyne den indopererede chip med strøm.

Også hjerneforsker og speciallæge Troels Wesenberg Kjær, der ikke har nogle aktier i opfindelsen, betegner anordningen som "spændende."

"Der er mange, der har udviklet hjernechips allerede til at registrere hjerneaktivitet, og nogle kan som denne også stimulere hjernen. Den her chip er mindre invasiv, og det gør den spændende, fordi det kan være en måde at lave en lettere løsning til behandling af depression, hvor man undgår bivirkninger fra medicin," siger han.

"Men det bliver selvfølgelig først rigtig interessant, når man begynder at kunne bruge den i behandling af mennesker."

Det første forsøg på mennesker blev ifølge Inner Comsos indledt i september 2022.

Målet er på sigt at kunne behandle mennesker for depression og med tiden udvikle teknologien til også at fungere for personer med andre kognitive lidelser, lyder det fra virksomheden.

Implantatet virker ved at sende små elektriske impulser til det specifikke område i hjernen, der er påvirket af depression en gang om dagen i 15 minutter ad gangen - og det er kun, mens behandlingen står på, at patienten skal have kapslen i håret.

Område i vækst

Opfindelsen er bare ét af flere teknologiske tiltag, som ventes lanceret inden for den kommende tid, for potentielt at kunne behandle svære neurologiske udfordringer ved brug af elektroniske anordninger i kraniet eller hjernen.

Blandt andre aktører på markedet er den kontroversielle mangemilliardær Elon Musks virksomhed Neuralink.

Musks virksomhed håber at kunne bruge hjerneimplantater til at kunne gendanne mistede neurologiske egenskaber.

Målet med Neuralinks chip er blandt andet at kurere lammelser, depression og advare mod begyndende sygdomme..

Anordningen skal opereres ind under huden og forsynes med strøm ved hjælp af en lille kapsel, der kan sættes fast i håret.

© Inner Cosmos

Også i den akademiske verden har der været fremskridt på området.

I efteråret 2021 publicerede en gruppe amerikanske forskere lovende resultater fra et forsøg med et elektrisk implantat, der sidder i kraniet og er forbundet til hjernen.

Forsøget, hvis resultater blev publiceret i Nature Medical Journey, viste tegn på, at anordningen vil kunne opdage og behandle alvorlig depression.

Forskernes implantat var på størrelse med en tændstiksæske - og altså markant større end Inner Comsos' minichip.