Lovende forsøg: Forskere vil erstatte plastikemballage med rejer

Et potentielt gennembrud i forskningen inden for alternativer til plastik kan få stor betydning for plastikemballage i fremtiden.

rejeemballage
© Shutterstock

Plasticemballage efterlader skadeligt affald i vores natur, og det er nu lykkedes forskere at finde en mulig løsning på problemet ved at erstatte plastik med… rejer.

Forskere ved University of San Carlos i Manila, Filippinerne har formået at omdanne rejeskaller til bioplast, der kan bruges til emballage.

Den bionedbrydelige emballage er lavet med sukkerstoffet chitosan, som blandt andet findes i rejer, hummere og krabbers ydre skelet.

For at producere emballagen har forskerne skabt en chitosanfilm, som viser sig at have potentiale til brug som engangsplast i første omgang.

Projektet er støttet af forskningsinstitutionen Southeast Asian Regional Center for Graduate Study and Research in Agriculture (SEARCA), og ifølge SEARCA’s direktør Glenn Gregorio er det ikke utænkeligt, at rejeemballage i fremtiden kan bruges til flere formål end blot engangsbestik.

Rejeemballage

Udviklingen af bioplastik bruger skaller fra et rejepakkeri.

© Shutterstock

"Det næste skridt er at udvide den potentielle anvendelse af chitosan-baseret film til industrielle formål ved at forbedre dens termoplastiske egenskaber," siger Gregorio.

Gennembruddet vil desuden kunne løse et andet problem.

Ifølge forskerne generer forarbejdningen af de frosne rejer, vi kender fra frysedisken, tonsvis af affald bestående af blandt andet rejeskaller.

Med forskernes succesfulde arbejde kan rejeskallerne i fremtiden være med til at gøre vores kloden til et bedre og renere sted.