Shutterstock

Måske slut med duggede briller: Et ultratyndt lag guld stopper kondensvand

En belægning med guld som hovedingrediens skaber en elektrisk reaktion i brilleglas, så du ikke længere skal kæmpe med dug og kondensvand.

Bærer du briller, er der håb om et dugfrit syn med en ny type glas med en ultratynd belægning bestående af guld pakket ind mellem to lag titandioxid.

Den gennemsigtige belægning omdanner sollys til varme, som kan opvarme glasoverfladen til otte grader selv på en kold vinterdag og derved forhindre dannelsen af dug i brilleglasset.

Bag opfindelsen af det dugfri glas står forskere fra Det Schweiziske Institut for Teknologi (ETH), som har publiceret forskningen i det videnskabelige tidsskrift Nature.

En ny type dugfjerner

Den nye brillebelægning med guld virker ved, at det absorberer en stor del sollysets infrarøde stråler, som udgør cirka halvdelen af solenergien.

Den anden halvdel er solens synlige og ultraviolette lys, som belægningen kun i mindre grad absorberer.

Belægningens forskellige absorberingsgrader af sollyset gør den gennemsigtig og giver mulighed for at se ud af brilleglasset helt som normalt.

Dermed bryder de schweiziske forskere med den normale form for dugfjernere, hvis belægning traditionelt består af hydrofile, vandtiltrækkende molekyler, som fordeler dug jævnt på en overflade.

Med den nye belægning af guld- og titandioxid på blot 10 nanometer – 10.000 gange tyndere end et menneskehår - eliminerer forskerne, at kondensvand overhovedet opstår i første omgang via sollysets opvarmning.

Elektrisk reaktion i brillerne

Teknikken med at opvarme en overflade og forhindre kondensvand kendes blandt andet fra en bagrude i en bil, som benytter elektricitet til at fjerne dug.

Denne metode er dog relativ dyr og svær at anvende i et brilleglas, som med den nye opfindelse alene bliver varmet op ved sollyset.

I brilleglasset sker der ikke desto mindre en elektrisk reaktion, da laget af guld er fordelt på små klynger af det ædle metal, som kun minimalt rører ved hinanden pakket ind i det elektrisk isolerende titandioxid.

På den måde kan guldet lede elektriciteten og efter solnedgang, kan der teoretisk tilsættes en lille energikilde til brilleglasset, så du opnår samme resultat som ved opvarmning af en bilbagrude.

Afprøver flere overflader

De schweiziske forskere påpeger, at selvom der anvendes guld, så er det i så små mængder, at eksempelvis brilleglas ikke bliver meget dyrere.

Andre elektrisk ledende metaller skal dog afprøves, ligesom også andre gennemsigtige flader som vinduer, spejle og mikrosensorer også skal testes med den nye anti-dug-teknik.

Ovenpå gennembruddet har de schweiziske forskere ansøgt om patent på belægningen.