Meta

Mark Zuckerberg: Sådan bliver de næste 10-20 års digitale udvikling

Facebook-stifteren har i detaljer fremvist sin vision for de næste årtiers digitale udvikling. Men vil metaverset, som det kaldes, gøre verden til et bedre sted?

Jeg har gennem årene set rigtig mange techvirksomheder præsentere nye produkter og services. Men jeg har aldrig set en præsentation, der mindede om den, Facebook afholdt i sidste uge.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Nicolai udgiver desuden nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.

Klummen er uafhængig, og ingen producenter har betalt for at blive omtalt.

Gennem godt 80 minutter fremlagde Mark Zuckerberg detaljeret sin vision for, hvordan internettet og vores digitale univers vil udvikle sig over de næste 10-20 måske 30 år.

Det er helt usædvanligt i en sektor, hvor man i offentligheden normalt fokuserer på det nyeste produkt, det kommende julesalg eller det næste kvartalsregnskab.

Se hele præsentatioen, hvor Mark Zuckerberg forklarer og viser eksempler på Metaverset

Facebook bliver til Meta

Omdrejningspunktet for den fremtid, Mark Zuckerberg forestiller sig, kaldes metaverset.

Kort fortalt kan metaverset beskrives som næste generation sociale internet, hvor vi ikke bare ser og taster på vores skærme.

Ved hjælp af digitale briller og virtuelle universer vil det blive muligt at indgå i online fællesskaber, hvor vi får oplevelsen af at befinde os i det samme rum.

Det er i hvert fald sådan, Mark Zuckerberg beskriver det, han kalder “det legemliggjorte internet”.

Mark Zuckerberg klar til en omgang fitness i et behageligt virtuelt univers. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Facebook-stifteren forestiller sig, at vi i metaverset vil arbejde, lære, dyrke fitness, mødes med venner, gå til koncert, gå på café, og invitere vores venner og familie hjem i vores eget personlige digitale hjem.

Basketball i Virtual Reality (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

For at understrege, hvor meget han satser på denne fremtid, skifter Facebook-koncernen navn til Meta. Det sociale netværk vil dog stadigvæk hedde Facebook.

Samtidig investerer firmaet alene i 2021 mere end 10 milliarder dollars i den hardware, software og de services, der skal gøre metaverset til virkelighed.

Metaverset eksisterer ikke endnu

Metaverset eksisterer ikke endnu, og derfor brugte Mark Zuckerberg præsentationen på at vise en lang række computerskabte visualiseringer af, hvordan hans firma forestiller sig, at vi vil mødes i fremtidens virtuelle verden.

Her så man blandt andet eksempler på mennesker, der spiller bordtennis og basketball — eller sågar skak på et fortov i Barcelona.

To ældre herrer spiller skak på et fortov Barcelona. Måske kan det blive til virkelighed i metaverset, hvor de i virkeligheden blot sidder hver for sig med et par briller på. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Der var også eksempler på folk, der holder møder og arbejder sammen. Og andre igen, der deltager i en live koncert og sågar et afterparty.

I virkeligheden vil det hele dog foregå på afstand gennem et par digitale briller.

Fremtidens mødelokale? (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Facebook-stifteren gjorde det også klart, at han forestiller sig, at det bliver en kæmpe industri, at vi køber tøj, briller, frisurer, makeup, tatoveringer og smykker til vores digitale jeg, fordi vi i metaverset ønsker at udtrykke os, som vi gør i den fysiske verden.

Sådan kan fremtidens fotorealistiske avatarer se ud. Man kan med et par tryk, skifte frisure, briller elle skæg. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Det lyder måske som fantasi og ren science fiction — og jeg skal gentage, at der i vid udstrækning er tale om en forestilling og visualisering af, hvordan det tredimensionelle internet kan blive, da det ikke rigtig eksisterer endnu.

Det er dog afgjort det hidtil mest konkrete og visuelle bud på metaverset, vi nogensinde har set.

Metaverset er flere teknologiske gennembrud væk

Der mangler dog med sikkerhed flere teknologiske gennembrud, førend det teknisk er muligt at skabe en virtuel virkelighed, som er meningsfuld for almindelige mennesker.

Blandt andet blev der under præsentationen nævnt to meget konkrete mangler:

Den ene er muligheden for at skabe såkaldte fotorealistiske avatarer.

Når du er sammen med andre i en virtuel verden, er det jo ikke dit fysiske jeg, der befinder sig inde i et fælles kontor eller et virtuelt fitnesscenter. Det er en avatar, altså en digital visualisering — et hologram — af dig selv.

Foreløbig ligner avatarer mere karikaturtegninger, end de ligner billeder af virkelige personer, og det gør naturligvis oplevelsen mere kunstig.

Når først avataren rent faktisk ligner en fuldstændig kopi af dig selv — altså en fotorealistisk avatar — så vil grænserne mellem den fysiske og digitale virkelighed blive langt mere udviskede.

I fremtiden forestiller Meta sig, at vores avatar kan blive lige så realistisk, som manden på billedet her. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

En anden væsentlig ting, der mangler, er muligheden for at skabe øjenkontakt. Den teknologi er dog tættere på.

Facebook siger, at de vil lancere en ny Virtual Reality-brille i 2022, som netop forbedrer øjenkontakten markant.

Headsettet, der foreløbigt går under navnet Project Cambria, kan angiveligt også gengive dine ansigtsudtryk i realtid, hvilket skal gøre det langt mere naturligt og nemmere at afkode andres følelser.

I fremtiden skal ens avatar kunne afspejle ens virkelige ansigtsudtryk i realtid, som det ses her. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

AR-briller og computerkontrol med tankens kraft

Som det fremgår, var det en event med det helt lange lys på.

Zuckerberg forklarede, at Facebook ultimativt satser på, at udvikle et par Augmented Reality-briller, der i størrelse minder om helt almindelige briller, men som har en super computer bygget ind.

Brillerne skal kunne blande den virkelige og digitale verden på en måde, så grænserne i vidt omfang udviskes, og digitale objekter bliver en naturlig del af vores fysiske omgivelser.

En simulering af AR, hvor man kan placere digitale artefakter i den virkelige verden. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Facebook arbejder også på et futuristisk forskningsprojekt, hvor ambitionen er, at du med tankens kraft(!) kan trykke på knapper og menuer eller sågar skrive en tekstbesked.

Det skal foregå via et device på dit håndled, som kan opfange de signaler din hjerne allerede i dag sender til din hånd, når du fx vælger at trykke på en knap på din smartphone eller taster på et bestemt bogstav.

Langt ude i fremtiden kan man måske skrive blot ved tankens kraft. Indtil videre er det blot forskning, og billedet er blot skabt på en computer. (Skærmbillede fra Facebook Connect Keynote 2021)

© Meta

Jeg minder igen om, at der er tale om forskningsprojekter, og der er altså ikke nogen garanti for, at det nogensinde bliver til virkelighed.

Samfundet skal sætte reglerne — ikke teknologiselskaberne

Som jeg skrev i starten, så er det ganske usædvanligt, at et af de store techfirmaer offentligt fremlægger deres roadmap og deres tanker om, hvordan teknologien vil udvikle sig over de næste 10-20-30 år.

Facebook præsenterer (naturligvis) denne fremtid, som om den vil gøre verden til et bedre sted, fordi — siger de — vi kan være mere naturligt sammen med hinanden, end vi kan på nettet og i videomøder i dag.

Det er her, at vores kritiske sans, for alvor skal sætte ind.

En ting er nemlig helt sikker: Hvis teknologien bliver til virkelighed, kommer den samtidig til at skabe en ny række udfordringer og problemer. Det gælder både privatliv, dataindsamling og sikkerhed.

Men nye digitale samværsformer vil også skabe andre (personlige) problemer, når folk skal til at bygge en digital identitet op side om side med deres virkelige identitet

Forhåbentlig er Facebooks tidlige præsentation af, hvad de arbejder på, med til, at vi både som almindelige mennesker og som samfund kan være på forkant med udviklingen.

For disse teknologier har potentialet til radikalt at ændre måden mange af os arbejder, lever og socialiserer på. Og den fremtid skal dikteres af samfundet og ikke kun af teknologiselskaberne.