Forskere har designet vanvittig let aluminium

Med udgangspunkt i diamantens konstruktion har amerikanske forskere designet en ny type aluminium, der er så let, at det kan flyde på vandet.

3D-animation af aluminium - designet efter diamanters konstruktion

Aluminium er et meget let metal og bruges blandt andet til folie. Det nye aluminium imiterer diamanters molekylære struktur og vejer kun en fjerdedel af almindelig aluminium.

© Shutterstock

Aluminium er allerede et yndet byggemateriale. Det kræver meget lidt energi at smelte om. Det ruster ikke. Det er stærkt, når det er legeret. Og vigtigst af alt - så er det utrolig let.

Men forestil dig, hvis det kan blive lettere. Så let, at det kan flyde på vand!

Det var målet for en gruppe forskere fra Utah State University i USA, som har designet aluminium i en særlig krystalkonstruktion, som kun vejer en fjerdedel af almindelig aluminium.

Låner diamantens konstruktion

De tog udgangspunkt i diamanters konstruktion, men har på et molekylært niveau udskiftet diamantens kulstofatomer med tetrahedroner - mikroskopiske trekanter bygget af aluminiumsatomer.

Det nye aluminium bygger på en konstruktion, hvor aluminiummet på molekylært niveau sidder sammen i bittesmå trekanter. Materialet er bygget efter diamantens design og vejer kun en fjerdedel af almindelig aluminium.

© Utah State University

Strukturen kaldes en supertetrahedron - en slags superkonstruktion, der har en massefylde (materialets vægt pr. kubikcentimeter) på blot 0,61 gram.

Det er så let, at det kan flyde på vandet. Normalt aluminium vejer 2,7 gram.

Kan revolutionere rumfarten

Det nye aluminium kan betyde store fremskridt inden for en række brancher, særligt indenfor rumfart, hvor aluminium er det foretrukne byggemateriale.

Bare små ændringer i vægt vil have enorm effekt på omkostningerne fx i brændstof, når en raket skal opsendes.

Forskerne kender dog ikke materiales holdbarhed endnu, da det kun er designet i en computer og ikke fremstillet i fysisk form. Men designet er første skridt i processen. Og det er allerede lykkedes forskere at skabe andre supertetrahedrale materialer.