Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Volcano, oregon
Teknologi - Materialer

Findes glas naturligt?

I naturen dannes glas f.eks. i forbindelse med vulkanudbrud. Det er dog ikke den slags glas, vi kender fra vinduer og drikkeglas.

De fleste forbinder nok begrebet glas med fx vinduer. I naturen forekommer glas dog ikke som et sådant transparent materiale.

Når man videnskabeligt taler om glas, har det en bredere betydning, idet det betegner ethvert fast materiale, som ikke har en krystallinsk struktur, og som viser en “glasovergang”, når det varmes op. Det betyder, at glasset ved opvarmning går fra en tilstand som et hårdt og skørt materiale til en sejtflydende gummiagtig tilstand.

I naturen dannes glas typisk i forbindelse med vulkanudbrud. Udgangspunktet er lava med en kemisk sammensætning, som svarer til, hvad der i undergrunden ville blive til granit, hvis den fik tid nok til at størkne. Når en sådan glohed lava slynges ud fra vulkanen og lynafkøler, vil den i stedet for at udkrystallisere i forskellige mineraler størkne i en ensartet masse uden krystalstruktur.

Den mest spektakulære form for vulkansk glas kaldes obsidian, der opstår, når lava med en særlig kemisk sammensætning lynafkøles. Denne bjergart er et sort eller mørk grønligt glasagtigt materiale. Hvis man forsøger at bearbejde obsidian, vil det brydes i tilfældige retninger og danne meget skarpe brudflader. Det opfører sig dermed meget som flint, og det er da også blevet brugt til fremstilling af knive og pilespidser af stenalderfolk.

Læs også:

Fødevarer

Salat i reolsystemer skal redde klimaet

3 minutter
Materialer

Hvorfor er glas gennemsigtigt?

0 minutter
Materialer

Er glas i virkeligheden en væske?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul