Hvad skal jeg tage på i kulden: joggingbukser eller jeans?

Det er hundekoldt, når jeg skal lufte hunden, men hvad skal jeg tage på ud i frostvejret: jogging- eller cowboybukser?

© Shutterstock

Buksestof fungerer som varmeisolering og reducerer tab af kropsvarme til omgivelserne, da varmen bliver fanget i små luftlommer i tekstilfibrene. Desuden holder bukserne benene i læ for vinden, hvilket hæmmer den såkaldte chillfaktor og yderligere hjælper med at holde på varmen.

Joggingbukser er ofte et bedre valg end cowboybukser. Det skyldes, at joggingbukser som regel er tykkere og lavet af varmere tekstiler som fleece eller bomuld.

Fleece er strikket af ekstremt tynde tråde, der sløjfes sammen og skaber en masse små luftlommer, der kan holde på kropsvarmen. Det samme gør sig gældende for bomuld, der typisk er vævet løst sammen, hvilket giver mere plads til de varmeisolerende lommer.

Denim er stærkt, men koldt

Cowboybukser er til gengæld lavet af denim, der ikke varmeisolerer lige så godt. I denim er bomuldsfibrene vævet tættere sammen, hvilket gør bukserne tungere, mere robuste og holdbare. De spændte fibre giver dog færre og mindre luftlommer, hvilket reducerer evnen til at holde på kropsvarmen.

Der kan dog være tilfælde, hvor cowboybukser er at foretrække. Står valget fx mellem tykke og tætsiddende cowboybukser eller tynde og løstsiddende joggingbukser, vil cowboybukserne sandsynligvis være de bedste benklæder i kulden.