Hvem udvandt det første gummi?

Indianere i Mellemamerika brugte gummi til sandalsåler og bolde for over 3000 år siden.

Rubber ball

Allerede for 3000 år siden kunne indianerne i Mellemamerika ikke alene udvinde saften, den såkaldte latex, fra gummitræet, de havde også en række metoder til kemisk forarbejdning af saften. Gummien kunne derfor bruges til en bred vifte af formål. Til sandalsåler brugte de eksempelvis en slidstærk, vandskyende form for gummi, mens de brugte en gummi med maksimal springkraft til produktion af bolde.

I arkæologiske udgravninger har forskere fundet flere både små og store bolde, hvor de ældste er over 3600 år gamle. Sandalerne er ikke bevaret for eftertiden, men de er til gengæld udførligt beskrevet i de spanske krøniker. Ud fra arkæologiske fund, historiske dokumenter og eksperimenter i laboratoriet har forskere fra det amerikanske Massachusetts Institute of Technology genskabt indianernes opskrifter på forskellige former for gummi. Ingredienserne var latex fra gummitræet og saft fra snerlen, der blev kogt sammen.

Til bolde var blandingsforholdet én til én, hvilket sikrede en god elasticitet, mens der til sandalers såler blev brugt tre dele latex og én del snerlesaft. Herudover brugte indianerne den helt rene latex til at klæbe forskellige typer af materialer som for eksempel lertøj og træ sammen.