Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Materialer

Hvordan virker teflon?

Hvorfor brænder madvarer ikke fast på en teflonpande? Hvad består teflon af? Og hvordan får man i øvrigt teflon til at sidde fast på stegepanden?

Teflon er et varemærke for en række plastprodukter, der har det til fælles, at de udover kulstofatomer indeholder grundstoffet fluor. I teflon er plastens meget lange kæder af kulstof så at sige pakket ind i fluor, og den kemiske binding mellem fluor og kulstof er så stærk, at teflon stort set ikke angribes af eller vil gå i forbindelse med andre kemiske forbindelser. Desuden er teflon et uhyre glat materiale. Det slidstærke teflon har et utal af anvendelsesmuligheder. Det glatte stof kan bruges som smøremiddel, til smudsafvisende overfladebehandling og til vinduesviskere, der glider let over ruden, men stoffet er nok bedst kendt for at give stegepander og gryder en overflade, der er let at have med at gøre. Den teflon, der anvendes som belægning på stegepander, kaldes PTFE, der står for polytetrafluorætylen. Da teflon er så glat, har også madvarer svært ved at hænge fast, og det betyder blandt andet, at man ikke behøver ret meget fedtstof, når man steger. Den første stegepande med teflon kom på markedet i 1954, 16 år efter at forskere hos firmaet DuPont opdagede materialet ved et tilfælde. Netop fordi stoffet er så kemisk inaktivt, er det heller ikke helt let at få det til at hæfte sig til stegepandens metal. Tricket består i først at udsætte panden for en slags sandblæsning, så dens overflade bliver ru. Derefter sprayes panden med et tyndt lag af en særlig grunder, og først da kan stærkt opvarmet teflon sprayes på, for når teflon nærmer sig sit smeltepunkt på 327 grader bliver det mere medgørligt og i stand til at hæfte sig til pandens metal. Teflon var længe kendt som verdens glatteste stof, men på det seneste har forskere fra det amerikanske Argonne-laboratorium udviklet et kulfibermateriale, som er op imod 40 gange glattere end teflon.

Læs også:

Materialer

Nyt 4D-print går fra blødt til hårdt på et splitsekund

1 minut
Materialer

Hvorfor er guld så kostbart?

0 minutter
Materialer

Letvægtsstof beskytter mod stråling

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul