Shutterstock
Dråber på en teflon-belægning

Hvad er teflon og hvordan virker det?

Hvorfor brænder madvarer ikke fast på en teflonpande? Hvad består teflon af? Og hvordan får man i øvrigt teflon til at sidde fast på stegepanden?

Fluor og kulstof gør teflon glat

Teflon er et varemærke for en række plastprodukter, der har det til fælles, at de udover kulstofatomer indeholder grundstoffet fluor.

I teflon er plastens meget lange kæder af kulstof så at sige pakket ind i fluor, og den kemiske binding mellem fluor og kulstof er så stærk, at teflon stort set ikke angribes af eller vil gå i forbindelse med andre kemiske forbindelser. Desuden er teflon et uhyre glat materiale.

Det slidstærke teflon har et utal af anvendelsesmuligheder. Teflon kan blandt andet bruges som:

  • Smøremiddel
  • Smudsafvisende overfladebehandling
  • Vinduesviskere, der glider let over ruden

Teflon er dog nok bedst kendt for at give stegepander og gryder en overflade, der er let at have med at gøre.

Teflonpander skal igennem særlig proces

Den teflon, der anvendes som belægning på stegepander, kaldes PTFE, der står for polytetrafluorætylen. Da teflon er så glat, har også madvarer svært ved at hænge fast, og det betyder blandt andet, at man ikke behøver ret meget fedtstof, når man steger.

Den første stegepande med teflon kom på markedet i 1954, 16 år efter at forskere hos firmaet DuPont opdagede materialet ved et tilfælde. Netop fordi teflon er så kemisk inaktivt, er det heller ikke helt let at få det til at hæfte sig til stegepandens metal.

Tricket består i først at udsætte panden for en slags sandblæsning, så dens overflade bliver ru. Derefter sprayes panden med et tyndt lag af en særlig grunder, og først da kan stærkt opvarmet teflon sprayes på.

Når teflon nærmer sig sit smeltepunkt på 327 grader bliver det nemlig mere medgørligt og er i stand til at hæfte sig til pandens metal.

Teflon var længe kendt som verdens glatteste stof, men på det seneste har forskere fra det amerikanske Argonne-laboratorium udviklet et kulfibermateriale, som er op imod 40 gange glattere end teflon.

Er telfon giftigt?

Teflonpander er som udgangspunkt ikke giftige. Men man skal dog alligevel være påpasselig.

Der er blandt andet en risiko forbundet med gamle teflonpander, da teflonbelægningen kan blive så slidt, at belægningen skaller af og kommer i maden. Eksperter anbefaler, at du smider meget slidte teflonpander ud.

Slidt teflonpande

Hvis din teflonpande er ødelagt, skal du kassere den. Den kan nemlig udskille skadelige stoffer ved madlavning.

© Shutterstock

Teflon er produktnavnet for stoffet polytetrafluorethylen (PTFE). Det kemiske stof kan under opvarmning nedbrydes til det sundhedsskadelige perfluoroktansyre (PFOA).

Nedbrydningen sker dog først ved temperaturer over cirka 350 grader celsius, og så høje temperaturer opnås ikke under normal madlavning.