Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Materialer

Hvorfor er guld så kostbart?

“Er det kun, fordi guld skinner, det er så kostbart, eller kan det også bruges til noget praktisk?”

Rent guld har et varmt, gult og særdeles holdbart skær og er desuden let at bearbejde til bl.a. smykker. Det er uden tvivl nogle af grundene til, at mennesker for 6000 år siden begyndte at samle og forarbejde metallet. I dag er guld stadig stærkt efterspurgt, og da det samtidig er sjældent, bliver prisen naturligvis høj. Verdens produktion af guld i et helt år ville kun fylde en pænt stor dagligstue, og samlede man alt det guld, der gennem tiden er udvundet, kunne det rummes i en terning, hvis sider er 25 meter. Sydafrika er i dag det land, der producerer mest guld. En af grundene til den store efterspørgsel er, at guld kan anvendes til en række tekniske formål foruden til pynt. Det er en udmærket elektrisk leder, og da det ydermere ikke korroderer, bliver det bl.a. brugt i elektroniske kredsløb til computere. På grund af gulds gode evne til at lede varme bruges det ligeledes i fx varmeskjold til rumfærger. Også i medicinen bliver forskellige forbindelser af guld anvendt. Guldkure var tidligere en meget almindelig behandling af ledegigt, og også tandlæger bruger en hel del guld. De første mønter af guld blev fremstillet i Lydien – i det nuværende Tyrkiet – for ca. 2600 år siden, og man må sige, at ideen slog an, for lige siden har guld spillet en stor rolle i verdens økonomi. At eje guld har altid været forbundet med magt og rigdom, ligesom jagten på guld har givet anledning til adskillige krige.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul