Shutterstock
gavepapir krøllet

Hvorfor kan gavepapir ikke genbruges?

Juleaften ender vi altid med sække fulde af gavepapir – men vores skraldemand siger, at det ikke må komme i containeren med papiraffald. Hvorfor ikke det?

Gavepapir er papir, men meget ofte er det overfladebehandlet og fx beklædt med et ultratyndt lag plastik. Derfor er det uegnet som materiale i de fleste genbrugsanlæg.

Nogle anlæg kan dog godt håndtere gavepapiret, så det er en god idé at undersøge, hvordan anbefalingen lyder i din kommune.

Ud over plastik indeholder gavepapir ofte store mængder farvestof, som også gør det svært at genbruge. Endelig er papiret typisk af ret lav kvalitet, dvs. det har meget korte papirfibre.

Gavepapir er allerede affald

Fibrene i papir bliver kortere, tyndere og mindre stive for hver gang, papiret genbruges. Det har ført til en tommelfingerregel om, at papir efter at være genbrugt syv gange kun kan anvendes til pap – eller til gavepapir, som på den måde er sidste led i kæden.

Julen udfordrer affaldssorteringen

Vi producerer 25 pct. mere affald i juletiden end resten af året. Derfor er det ekstra vigtigt at sortere korrekt.

rødt gavebånd
© Shutterstock

1. Gavebånd stopper genbruget

Gavebånd er lavet af plastic, men skal sorteres som restaffald. Båndet sætter sig nemlig fast i sorteringsmaskinen, så den stopper. Det samme gælder plastnet fra mandariner, klementiner og appelsiner.

tomme fyrfadslysholdere
© Shutterstock

2. Fyrfadslys skal skilles ad

Vil du af med halvbrændte fyrfadslys, er det vigtigt at smide den lille aluminiumsbakke i metalaffald. Det kræver nemlig ti gange mere energi at producere ny aluminium end at genbruge metallet.

ødelagt julekugle
© Shutterstock

3. Glaskuglernes navn snyder

Ryger en af juletræets glaskugler på gulvet, skal stumperne ikke i glasaffald. Julekugler er nemlig slet ikke af glas, men af plastik. Og selv hvis de var af glas, ville farvestofferne være et problem.

I 2019 påviste det tekniske universitet i Darmstadt i Tyskland dog, at sliddet på papirfibrene er mindre end forventet.

Undersøgelserne viste, at fibre, som i udgangspunktet er af høj kvalitet, kan tåle 25 gange i genbrugsmøllen, og at det samlede tab undervejs ligger helt nede mellem fem og 12 pct. Det kræver dog netop, at fibrene ikke blandes med dårlige fibre som dem i gavepapir.

Ud over det almindelige farverige gavepapir findes ufarvede typer, som godt kan genbruges, hvilket typisk fremgår af papirrullens etiket.