Shutterstock

Hvorfor er rustfrit stål ikke magnetisk?

Nogle køkkenredskaber af rustfrit stål er ikke magnetiske, mens køkkenknivene hænger godt fast på knivmagneten. Hvordan kan det være?

Stål består af jern og en smule kulstof. Rustfrit stål er derimod en legering af stål og mindst ti procent krom og ofte andre grundstoffer.

Jern er i sig selv magnetisk, men når det blandes med andre metaller, kan legeringens magnetiske egenskaber forsvinde. Det skyldes, at de andre metaller ændrer på materialets krystallinske struktur, så de små magneter inde i metallet peger i forskellige retninger.

Nogle metaller er endda umagnetiske eller svære at magnetisere, og derfor bliver legeringens samlede magnetfelt mindre.

Rustfrit stål i flere udgaver

? Austenitisk rustfrit stål indeholder krom, nikkel og lidt kulstof og molybdæn. Legeringen er formbar og bruges fx i dørhåndtag. Austenitisk stål er umagnetisk, fordi niklet forandrer legeringens struktur.

? Martensitisk rustfrit stål indeholder en del kulstof samt lidt molybdæn og nikkel. Stålet er magnetisk, og dets hårdhed gør det ideelt til knive.

? Ferritisk rustfrit stål indeholder 12-18 pct. krom, bruges fx på køleskabslåger og er magnetisk.

Magnetisme afhænger af retning

Metaller og blandingsmaterialer, såkaldte legeringer, består af mange små magnetiske områder med forskellige felter og styrker.

Et materiale er magnetisk, når magnetfeltet fra alle de små forskellige magnetiske områder inde i metallet eller i legeringen peger i den samme retning:

I umagnetisk rustfrit stål peger de små magneter i forskellige retninger, så materialet tilsammen bliver umagnetisk:

Magnetisme er overalt

Brug ti minutter i selskab med Lynakademiet og bliv klogere på et af fysikkens fundamentale emner: