Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vantablack udvisker alle tredimensionale træk på en overflade og gør rynkerne i en krøllet aluminiumsfolie umulige at få øje på.

© Surrey NanoSystems
Teknologi - Materialer

Verdens sorteste materiale skal give teleskoper supersyn

Vantablack er verdens sorteste materiale, og nu har forskere gjort det endnu mørkere. Materialet skal gøre indersiden af rumteleskoper kulsorte, så deres kameraer kan knipse knivskarpe billeder af fjerne og svage stjerner.

I 2014 præsenterede forskere fra firmaet Surrey NanoSystems materialet Vantablack, som absorberede 99,96 procent af alt synligt lys, der ramte det. Det nye materiale var dermed verdens ‘sorteste sorte’.

Nu er de tilbage med en forbedret udgave af materialet, der er så mørk, at end ikke deres egne instrumenter er i stand til at måle, hvor sort det er.

Lys fanges i en skov af nanorør

© Surrey NanoSystems

Vantablack udgøres af en tæt skov af såkaldte kulstofnanorør, som stritter lodret op fra et underlag af fx aluminiumsfolie.

Hvert rør er ca. 3500 gange tyndere end et menneskehår og står med en tæthed på én milliard rør pr. kvadratcentimeter.

Når lys rammer ‘skoven’, vil kun en brøkdel af det reflekteres direkte fra overfladen, mens størstedelen forsvinder ned mellem rørene, hvor det kastes rundt og omdannes til varme.

Super-sort gør teleskoper mere præcise

Materialet er godt nyt for astronomer, der døjer med såkaldt falsk lys i målingerne af fjerne stjerner. Uønskede lysstråler forvilder sig nemlig ofte ind i teleskopet og gør målingen upræcis.

Derfor har indersiden af optiske teleskoprør i rummet ofte en mørk belægning, der absorberer så meget som muligt af det falske lys, inden det rammer kameraet.

Vantablack er 17 gange mindre refleksivt end belægningen i Hubble-teleskopet, så et teleskop med det nye materiale, vil kunne måle langt mere præcist på de fjerne stjerner.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul