Arkæologer står over for et svært dilemma, når de finder skjulte rum i forhistoriske bygningsværker: Skal de bryde gennem muren, eller er risikoen for at ødelægge noget for stor?
Det var fx tilfældet, da egyptiske arkæologer vha. en myondetektor fandt et skjult rum i Cheopspyramiden.
Myoner er små partikler, som skabes, når atmosfæren rammes af kosmisk stråling fra rummet. Klippemateriale stopper flere myoner, end luft gør, og det udnyttede forskerne til at skanne pyramiden.
Skanningen afslørede, at der må gemme sig et eller flere uudforskede hulrum i egypternes gamle konstruktion.
Må højst veje 50 gram
Franske robotingeniører fra institutterne Inria og CNRS vil nu gøre selve udforskningen lettere. De er ved at udvikle en fjernstyret robot, som kan undersøge hulrummet uden at efterlade sig anden skade end et hul på 3,8 cm i diameter.
Robotten skubbes gennem hullet og puster miniluftskibet over sig op.
Båret oppe af helium svæver robotten derefter rundt i hulrummet og undersøger det med sine instrumenter, der består af forskellige sensorer, lygter og kameraer. Robotten og udstyret må højst veje 50 gram, har ingeniørerne beregnet.
Den svævende robot er hævet over forhindringer som trapper, ramper og løse sten. Den kan filme fra mange vinkler, og støder den ind i noget, virker heliumballonen som en blød stødpude, som skåner både robotten og de forhistoriske omgivelser.