SHUTTERSTOCK & INRIA/CNRS

Miniluftskib skal finde pyramidernes skjulte skatte

En lille, intelligent ballon skal udforske arkæologiske skatte uden at gøre skade.

Arkæologer står over for et svært dilemma, når de finder skjulte rum i forhistoriske bygningsværker: Skal de bryde gennem muren, eller er risikoen for at ødelægge noget for stor?

Det var fx tilfældet, da egyptiske arkæologer vha. en myondetektor fandt et skjult rum i Cheopspyramiden.

Myoner er små partikler, som skabes, når atmosfæren rammes af kosmisk stråling fra rummet. Klippemateriale stopper flere myoner, end luft gør, og det udnyttede forskerne til at skanne pyramiden.

Skanningen afslørede, at der må gemme sig et eller flere uudforskede hulrum i egypternes gamle konstruktion.

Må højst veje 50 gram

Franske robotingeniører fra institutterne Inria og CNRS vil nu gøre selve udforskningen lettere. De er ved at udvikle en fjernstyret robot, som kan undersøge hulrummet uden at efterlade sig anden skade end et hul på 3,8 cm i diameter.

Robotten skubbes gennem hullet og puster miniluftskibet over sig op.

Båret oppe af helium svæver robotten derefter rundt i hulrummet og undersøger det med sine instrumenter, der består af forskellige sensorer, lygter og kameraer. Robotten og udstyret må højst veje 50 gram, har ingeniørerne beregnet.

Den svævende robot er hævet over forhindringer som trapper, ramper og løse sten. Den kan filme fra mange vinkler, og støder den ind i noget, virker heliumballonen som en blød stødpude, som skåner både robotten og de forhistoriske omgivelser.

Heliumballon får robot til at svæve

Med kameraer, sporingsudstyr og en stor ballon undersøger arkæologer pyramiderne indefra.

1. Robot føres ind

I fremtiden kan arkæologer nøjes med at bore et hul i pyramiders vægge på kun 3,8 cm i diameter. Her fører de et rør ind, hvor de har placeret en sammenfoldet robot, der indeholder kameraer, lys og en oppustelig ballon.

2. Puster sig op

I pyramidens indre åbner røret sig, så robotten kommer til syne og kan blæse sin heliumballon på 80 cm i diameter op. Ballonen skal enten fyldes via en lille slange eller fra en beholder, som robotten bærer på.

3. Undersøger hele rummet

Robotten oplyser rummet og filmer det fra alle vinkler. Den skal selv undgå at flyve ind i forhindringer, men GPS virker ikke i et lukket rum. Derfor arbejder teknikerne med optiske sensorer, som dur i meget svag belysning.

4. Lander og klapper sig sammen

Robotten slipper gas ud af ballonen og folder sig sammen, så den passer i røret igen.

Robotten styres af radiosignaler fra operatøren udenfor, men den skal også selv kunne finde hjem via optiske sensorer og sporingsudstyr.